Mircea Abrudean: egyelőre indokolatlan Kolozsvár vesztegzár alá helyezése

Mircea Abrudean: egyelőre indokolatlan  Kolozsvár  vesztegzár alá helyezése
Habár a kolozsvári fertőzöttségi arány vasárnap meghaladta a kilenc ezreléket, Mircea Abrudean prefektus szerint még indokolatlan a város karanténba helyezése.

Elmondta: a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) által elvégzett kockázati elemzés szerint még nem állnak fenn a vesztegzár alá helyezés minimális követelményei. Hozzátette: a rengeteg teszt elvégzése más régiókhoz képest sokkal több esetet generált, amit országos szinten az előfordulási arány kiszámításakor nem vesznek figyelembe, de karantén elrendelése esetén ez is szempont. Ugyanakkor a városban a legalacsonyabb koronavírus miatti elhalálozási ráta az országban.

A prefektus arról is beszámolt, hogy növelik a koronavírusban szenvedő betegeknek számára elkülönített ágyak számát. Az intenzív terápiás részlegen az eddigi 69 ágy mellé további 27 ágy jóváhagyását kérték a szaktárcától, így hétvégére az intenzív terápiás ágyak számra el fogja érni a 96-ot.

A betegség előfordulási rátáját a megyei jogú város állandó lakosságához viszonyítják (akiknek a lakcímük vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük Kolozsvárra szól), a városban viszont több olyan pozitív esetet is számon tartanak, akik ugyan Kolozsváron laknak, de nem rendelkeznek törvényes tartózkodási engedéllyel, így ők mesterségesen növelik az előfordulási arányt.