Kolozsvár: lesz vagy sem karantén?

Kolozsvár: lesz vagy sem karantén?
Kolozsváron ma 7,49 ezrelék volt az elmúlt 14 nap alatt koronavírussal megfertőzött személyeknek az aránya, így egyre többen tartanak attól, hogy a várost hamarosan karanténba helyezhetik.

Mircea Abrudean prefektus a vesztegzárat egyelőre nem helyezte kilátásba, de figyelmeztetett: ezt az extrém lépést csak akkor lehet elkerülni, ha ez emberek komolyan veszik az egészségügyi előírásokat, a távolságtartást, és felelős magatartásuknak köszönhetően a járvány terjedési sebessége lelassul.

„Mint hatóságok, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ne jussunk el a karanténhoz, de szükségünk van a polgárok segítségére, hiszen anélkül az erőfeszítése hiábavaló” – mondta.  „Meglátjuk, hogyan alakulnak a számok az elkövetkező napokban; naponta figyeljük a DSP elemzéseinek minden adatát, és mindezek alapján elemezni fogjuk, mikortól kell bevezetni a karantént, ha ez szükséges lesz. Értékelésünkben több tényezőt is figyelembe veszünk, így a naponta végzett tesztek, az elhalálozások és az intenzív terápiás szabad ágyak számát, és figyelembe vesszük az újabb szigorításokat is, amelyek hatása időben fog megmutatkozni” – összegzett.