Minisztériumi rangsor: első a BBTE

Minisztériumi rangsor: első a BBTE
A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) került az első helyre a tanügyminisztérium 2016-os egyetemi rangsorában.

A szaktárca a romániai 92 felsőoktatási intézmény közül 20 olyan állami felsőoktatási intézményt vizsgált meg, amelyek már nemzetközi elismertségre tettek szert, és bebizonyították kiválóságukat. A 13 ponttal első helyet elérő BBTE után a Bukaresti Egyetem következik 10 ponttal, míg a Bukaresti Műegyetem 8, a jászvásári Al. I. Cuza Egyetem 7, a temesvári Nyugati Egyetem 6 pontot ért el. A többi 15 felsőoktatási intézmény alig 1–3 pontot szerzett a rangsorolás kritériumai alapján.

A BBTE kutatásért felelős rektorhelyettese, Daniel David reményét fejezte ki, hogy a kolozsvári egyetem a közeljövőben is megőrzi első helyét, és az elkövetkező években bekerül a világ 500 legjobb egyeteme közé. Az egyetem 2016–2020 közötti stratégiája is ezt a célt tűzi ki. A szakember szerint az egyetem helyezésének, külföldi megítélésének jobbá tétele már nem a vezetőségtől, hanem inkább a kormány és a szaktárca által megítélt finanszírozástól is függ.

Ioan Aurel Pop rektor szerint a mostani országos első helynek voltak előzményei is, amikor a BBTE a közép-európai (krakkói, varsói, budapesti, pozsonyi stb.) egyetemekhez hasonló helyezést ért el nemzetközi szinten a krónikus alulfinanszírozottság ellenére.