Mindenütt egyforma kíváncsisággal fürkészte az embert

Makár Alajos-emlékkiállítás nyílt a Minerva-házban

Mindenütt egyforma kíváncsisággal fürkészte az embert
„Makár Alajost, mint minden nagy művészt, az emberi lét alapvető, legfontosabb kérdései foglalkoztatták, és munkáiban is ezeket kívánta megragadni: a természet, a születés, az élet, a szerelem és az elmúlás”, mondta méltatásában Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke a Makár Alajos festőművész emlékére szervezett kiállítás szerda délutáni megnyitóján a Minerva-házban.

Az eseményen a festőművész családján (lányai, vejei és unokái) kívül számos érdeklődő vett részt. A Cs. Gyimesi Éva teremben, illetve az alagsori galériában elhelyezett munkák legtöbbje a család tulajdonát képezik. Makár Alajos hagyatéka több mint 300 olajfestményből, tempera- és pasztellképből, szénrajzból, és ceruzavázlatból áll, alkotásainak mintegy fele múzeumokba, művelődési intézményekbe, hazai és külföldi magángyűjteményekbe került (Ausztria, Finnország, Olaszország, Németország, Svédország, USA, Magyarország), a többi pedig a család tulajdonában van.

A festőművész 1927. november 18-án született Nagykárolyban. Főiskolai tanulmányait 1949-ben Bukarestben kezdte, majd Kolozsváron folytatta, Miklóssy Gábor növendékeként1955-ben fejezte be a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben. A Képzőművészek Szövetségének 1955-től gyakornoka, 1968-tól végleges tagja. 1980-tól haláláig a kolozsvári Fiók vezetőségi tagja volt. 61 évesen, Kolozsváron hunyt el 1989. január 24-én.

– A bukaresti egyetemi tapasztalat a húszas évei kezdetén járó fiatalember számára életre szóló, művésszé válását és későbbi pályáját is jelentős mértékben meghatározó élményeket jelentettek – hangsúlyozta méltatásában Tibori Szabó Zoltán. Hozzáfűzte: a bukaresti és a kolozsvári művészeti képzési egymásutániság pedig azt, hogy „szinte egyszerre szippanthatta magába francia, illetve a német ihletettségű festőiskolák eredményeit, tudását, légkörét és szellemét”.

Függetlenül attól, hogy csángóföldi alakokat, Zsil-völgyi bányászokat, széki lányokat, aszszonyokat és férfiakat, vagy pedig Duna-deltai halászokat rajzolt és festett, Makár Alajos mindenütt egyforma kíváncsisággal fürkészte az embert, magyarázta a méltató.

A megnyitón Makár Alajos családtagjai – két lánya és két unokája – köszönetet mondtak Tibori Szabó Zoltánnak és a Minerva Egyesületnek, hogy lehetőséget teremtettek az emlékkiállítás megszervezésére.

A Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében, valamint az alagsori galériában kiállított munkák április végéig tekinthetők meg, munkanapokon 10–16 óra között (Jókai/Napoca utca 16. szám).

(Borítókép: Pillanatfelvétel a megnyitóról. Fotó: Rohonyi D. Iván)

A kiállításon készült fotóriport itt tekinthető meg.