Milyen kiállításokat láthatunk idén a madridi Prado Múzeumban

Milyen kiállításokat láthatunk idén a madridi Prado Múzeumban
A madridi Prado Múzeumban már ebben az évben kezdetét veszi az a programsorozat, amellyel Pablo Picasso halálának jövőre esedékes 50. évfordulójára emlékeznek szerte Spanyolországban – jelentette be Miguel Falomir igazgató, ismertetve a világhírű képtár 2022-es terveit.

Mint mondta, a Picasso és El Greco című, novemberben nyíló kiállítás arra akar rávilágítani, hogy a spanyol manierizmus legnagyobb mestere, El Greco művészete milyen szerepet játszott Pablo Picasso kubizmusának létrejöttében.

A 20. század egyik legismertebb, legsokoldalúbb képzőművésze ráadásul különleges módon is kapcsolódik a Pradóhoz, mivel 1936-ban az intézmény igazgatójává nevezték ki – idézte fel Falomir.

Elmondása szerint a múzeum idei időszaki kiállításainak tervezésekor szempont volt, hogy olyan kortárs alkotókat vonultassanak fel, akik valamilyen módon kötődnek a képtárhoz, így esett a választás Picasso mellett Fernando Zóbelre, aki számos művét ebben az épületben festette, valamint Philippe Parrenóra, aki audiovizuális montázst készített Francisco de Goyáról, a Prado gyűjteményének egyik legfontosabb művészéről.

A klasszikus kiállítások sora márciusban indul Annibale Carracci olasz barokk festő műveivel, és májusban folytatódik a spanyol Luis Paret y Alcázar újrafelfedezését ígérő tárlattal, akinek munkásságát elhomályosította kortársa, Francisco de Goya. Végül októberben A reneszánsz felfedezése címmel az olasz cinquecento nápolyi spanyol művészeit mutatják be.

Annibale Carracci: Önarckép

Az állandó kiállítás is változásokon megy majd át az év során, például 50, eddig ki nem állított szobrot helyeznek el a múzeum központi részén, emellett számos kisebb, tematikus tárlatot terveznek néhány műalkotás átrendezésével.

Miguel Falomir beszámolt arról, hogy a tervek szerint ebben a félévben megkezdődhetnek a Királyok terme elnevezésű épületrész átalakítási munkálatai. A 36 hónaposra tervezett építkezést követően egy 1300 négyzetméteres korszerű kiállítótér jön létre az időszaki kiállítások számára.

Az igazgató kitért arra, hogy 2021-ben 7,1 millió euró bevétele volt a múzeumnak a jegyeladásokból, ami magasabb a tavaly előtti 3,7 millió eurónál, de jócskán elmarad a koronavírus-járvány előtti 20 millió eurótól.

A múlt évben több mint 1,1 millióan voltak kíváncsiak a múzeum kiállításaira. 2020-ban 852 ezren jártak a múzeumban, míg 2019-ben 3,2 millióan látogattak el a Pradóba.

(Fotó forrása: Wikipedia/Museo del Prado)