Mert mertek másak lenni…

Mert mertek másak lenni…
Nem lehetünk elég hálásak azért, hogy mind ez idáig gyermekeinknek nem kellett megtapasztalniuk azt, hogy mit is jelent diktatúrában élni. Nincs olyan család, amely így vagy úgy, valamilyen formában ne szenvedte volna meg a kommunista rendszer több mint négy évtizedes szörnyűségeit.

Ugye, mintha az egész csak most lett volna, pedig már harminc esztendő telt az átkos rezsim bukása óta… Mi is, akik akkor még gyermekek, tinédzserek voltunk, saját emlékekkel bírunk arról a világról, amelybe gyakorlatilag beleszülettünk, és amelyben (valamennyire) felnőttünk. Miket tudnának hát akkor mesélni a szüleink, a nagyszüleink vagy a dédszüleink, akik hozzánk képest sokkal közvetlenebbül, sokkal mélyebben és a saját bőrükön érezték, illetve élték meg ezt az időszakot? Szóval, nem kevés az, amiről beszélni lehetne, illetve kellene, s amelyek jobb lett volna, ha soha, de soha nem történnek meg.

Gondolok itt elsősorban mindazok kálváriájára, akik megjárták a második világháború utáni szovjet, illetve a szovjet mintára létrehozott közép-kelet európai, beleértve romániai megsemmisítő Gulág-kényszermunka-, más szóval politikai táborokat és börtönöket. Ugyanis Romániában is akadt belőlük bőven: az eddigi ismeretek szerint 44 börtön és 72 kényszermunkatábor működött, s az átnevelő börtönöktől az átmeneti-, a kórház-, a vizsgálati, a női- és a kiskorú börtönökig a fogdáknak is széles skálája létezett. Igen, női- és gyermekbörtönök, meg pszichiátriai intézetek is működtek. Merthogy a rendszer hívei és kiszolgálói nem válogattak az emberek között, nem számított, hogy valaki férfi vagy nő, esetleg éppen áldott állapotban van, vagy kiskorú, gyakorlatilag gyermek, hogy fiatal vagy idős, és a sort tovább lehetne folytatni… Egyedül az volt a mérvadó, hogy az illetőt a rendszer ellenségének, nem kívánt személynek titulálták, mivel valamilyen – a legtöbb esetben mondvacsinált – okból eredően egy-egy félszájú bírálat vagy politikai áthallású vicc, egy-egy panasz vagy sóhaj, de igen gyakran egy-egy ki sem mondott gondolat vagy elmulasztott feljelentés erejéig „szembe mert” szállni úgymond a népi demokráciával. Vagyis mert másként, a hivatalos politikai retorikától és ideológiától eltérő módon látta a világot, másként mert gondolkodni, esetenként szólni bizonyos dolgokról, netán származása, azaz gyökerei, elődei miatt számított osztályellenségnek az államapparátus szemében; esetleg úgy hirdette és értelmezte az Igét, hogy az a rendszer kereteibe nem illet bele; netalán együtt érzett az ’56-os magyar forradalommal, vagy egyszerűen csak fontos volt számára az anyanyelve, a kultúrája és a hite. Vagy mert egyszerűen szabadságra vágytak…

Mindezek „rossz pontok” voltak a bolsevik-kommunista diktatúra számára és az azt létrehozó, illetve fenntartó gépezet szemében, s ezért „a kiszemelteknek” keményen meg kellett bűnhődniük: sok esetben mindenféle ítélet nélkül, s legalább ennyi esetben kirakatper nyomán több évi börtön, kényszermunkatábor, kilakoltatás, kényszerlakhely, deportálás járt ezért . A biztos halál várt mindazokra, akik fizikailag és lelkileg nem voltak képesek ezt a sok borzalmat feldolgozni, túlélni.

A különböző források szerint a kommunizmus romániai áldozatainak száma valahol két és három millió közé tehető, közöttük több százezerre a halottaké. Sokan közülük máig ismeretlen helyen nyugszanak, és hozzátartozóiknak még az a vigasz sem adatott meg, hogy sírjukra egy szál virágot vihessenek, vagy egy szál gyertyát gyújtsanak.

Romániában március 9-ét jelölte ki 2011-ben a parlament a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, míg Magyarországon ezt február 25-re tűzték ki. Ha fájdalmas is feltépni a sebeket, a történtekről igenis, mesélni és beszélni kell. Egyrészt azért, hogy rögzíthessük a történelmi valóságot, másrészt pedig a kibeszélés valamelyest gyógyírt hozhat erre az évtizedeken keresztül hordozott, transzgenerációs traumára. Nem utolsó sorban egy évben egyszer legalább annyit megtehetünk, hogy megálljunk egy pillanatra, félretegyük a napi teendőinket, és adózzunk egy percet az áldozatok emlékének.

Valamelyes erkölcsi elégtételt jelenthet továbbá a sok ezer ártatlanul meghurcolt embernek, illetve családtagjaiknak az, hogy tavaly nyáron a parlament úgy módosította az 1990/118-as törvényt, hogy a volt politikai foglyok, kitelepítettek, kényszerlakhelyesek és hadifoglyok gyermekei is jogosultak valamennyi kárpótlásra.  Aki tud, éljen a lehetőséggel, hiszen ezért alaposan „rászolgáltak”, bár nincs az a pénz, amivel jóvá lehetne tenni mindazt, amit elszenvedtek.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sajnos, nem azért vagyok kénytelen oly gyakran nyugati forrásokra hivatkozni, mert egyesek szerint „kimosott” agyam nem lenne képes rá, hogy tárgyilagos véleményt formáljak a világban zajló jelenségekről, hanem azért, hogy tárgyilagosnak vélt nézeteimet az olvasó közönség „kimosottabb agyú” tagjai számára (is) meggondolandóvá tegyem. Mert makacs tapasztalatom, hogy miközben az utóbbiak a szabadság és a gondolati autonómia szentségét vallják, voltaképpen az olyannyira megvetett tekintélyelv vezérli gondolkodásmódjukat…
Máskép(p)