Megvédte címét a házigazda francia válogatott

Féfi kézilabda világbajnokság

Megvédte címét a házigazda francia válogatott
A házigazda francia válogatott 33–26-ra legyőzte a norvég csapatot a 25. férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében Párizsban, ezzel megvédte címét. Ez a tízedik alkalom a sportág történetében, amikor az aranyérmes válogatott minden mérkőzését megnyerte a vb-n, ráadásul ez a franciáknak a 2001-es – ugyancsak hazai rendezésű – torna után másodszor sikerült.

Pedig története első vb-fináléját remekül kezdte a norvég együttes, amely szabadkártyás csapatként – a pótselejtezőt elveszítették Szlovéniával szemben – kerültek be a fináléba, miután pénteken a második elődöntőben hosszabbítás után 28–25-re győzte le az Európa-bajnoki bronzérmes horvát csapatot.

A skandinávok – akik a keddi negyeddöntőben a magyarokat búcsúztatták – rendkívül tudatosan védekeztek, hatékonyan támadtak, a kapuban pedig Torbjörn Bergerud mutatott be bravúros védéseket, így 3 góllal is vezettek (10–7).

A házigazdák tartották a lépést ellenfelükkel, az első félidő végén a korábbinál is gyorsabban kézilabdáztak, a norvégok nem tudták útját állni az ellentámadásaiknak, ennek köszönhetően felzárkóztak, sőt egyenlítésüket követően a szünet előtti utolsó másodpercben a vezetést is átvették (18–17).

Lendületes játékukkal a második felvonás elején négy góllal megléptek a franciák (22–18), és ellenfelük időkérése sem zökkentette ki őket a ritmusukból. A folytatásban is tetszetősen, magabiztosan játszottak, és végül hét góllal, 33–26-ra nyertek.

A mezőny legeredményesebb játékosa a franciák legendás irányítója, Nikola Karabatic volt hat góllal. A franciáknak három bronz- és egy ezüstérem mellett ez a hatodik világbajnoki címük, míg a norvégok a legnagyobb sikerüket érték el a döntőbe kerüléssel: eddigi legjobb eredményük a tavalyi Európa-bajnoki negyedik helyezés volt, világbajnokságon pedig az 1958-as hatodik hely.

A szlovéneké a bronzérem

Szlovénia férfi kézilabda-válogatottja 31–30-ra legyőzte Horvátország csapatát a franciaországi világbajnokság szombat esti helyosztóján Párizsban, így bronzérmet nyert. Mindkét együttes most játszott második alkalommal világbajnoki bronzmeccset, érdekesség: a 2013-as tornán is egymás ellen léptek pályára, akkor a horvátok győztek 31–26-ra. A 2004-es Európa-bajnokság ezüstérme után ez a szlovénok második érme nagy nemzetközi tornán.

A szünetben a horvátok öt góllal vezettek (13-18), majd a második félidő első felében egy 6–1-es sorozatot produkált a fáradhatatlannak tűnő horvát csapat (16–24). A szlovénok a 48. perc után, 7–2-es szériával válaszolva meglepetésre egyenlítettek (29–29), a horvátok pedig éppen a hajrában készültek el az erejükkel. Ellenfelük a mérkőzés eleji 3–2 után került ismét előnybe, amelyet meg is őrzött a lefújásig: 31–30.