Cristina Neagu egy időre visszavonul a válogatottból

Ismét vb-résztvevő Románia kézilabdacsapata

Cristina Neagu egy időre visszavonul a válogatottból
A többször a világ legjobb kézilabdázója díjjal kitüntetett Cristina Neagu egy időre visszavonul a válogatottból – közölte Adrian Vasile szövetségi kapitány.

Szerdán este a román női csapat kettős győzelemmel, 68–42-es összesítéssel kijutott a decemberi spanyolországi világbajnokságra, miután 35–20 (18–10) arányban nyert Észak-Macedóniában, előtte pedig 33–22 (15–11) arányban diadalmaskodott Bukarestben.

A román góldobók: Laura Moisă 8, Ana Maria Iuganu, Sonia Seraficeanu, Bianca Bazaliu és Crina Pintea 4–4, Nicoleta Dincă 3, László Krisztina, Cristina Neagu és Laura Pristăviţa 2–2, Lorena Ostase és Andreea Cristina Popa 1–1; a hazaiak legeredményesebb játékosa, Elena Gjorgjijevska 6 gólig jutott.

Románia eddig mind a 24 világbajnokságon részt vett, négyszer volt érmes (1962-ben nyert, 1973-ban és 2005-ben döntős volt, 2015-ben pedig a dobogó legalsó fokára kapaszkodhatott fel, további öt alkalommal pedig a 4. helyen végzett). Az előző világversenyen 2019-ben Japánban a román válogatott a 12. helyen zárt.

Az északmacedón mérkőzést követő sajtótájékoztatón Adrian Vasile a digisport.ro portál szerint elmondta, a szerdai visszavágón azért játszatta kevesebbet a 32 esztendős világklasszist, mert a következő időszakban a válogatottnak meg kell tanulnia nélküle játszani, ugyanis Neagu úgy határozott, hogy egy időre visszavonul a válogatottból.

Vasile elmondta, hogy az idei Európa-bajnoki selejtezőkön Neagura biztosan nem számíthat a válogatott, amelynek Ausztriával, Dániával és egy harmadik, egyelőre ismeretlen válogatottal kell összemérnie az erejét. A kapitány szerint egyelőre nem világos, hogy a decemberi vb-re a játékos visszatér-e, ezt majd a torna előtt döntik el közösen.

A jelenleg a Bukaresti MSC-ben játszó Neagu 2006-ban debütált a román válogatottban, és 205 mérkőzésen 860 gólt szerzett. A játékos az elmúlt időszakban több interjúban is kifejtette, pályafutása egyik nagy csalódása, hogy a román válogatottal nagy tornán nem sikerült érmet szereznie.

Borítókép: A válogatott alapembere egy időre szögre akasztja a címeres mezt – FACEBOOK/IHF