Megüssem, vagy ne üssem?

Nagy Feró közismert dalának címe jutott eszembe akkor, amikor az egyik közösségi hálón egymás után többször is szemem elé került egy olyan bejegyzés, amely arra kéri a tüntetőket, hogy maradjanak higgadtak, kerüljék az erőszakos cselekményeket.

Hát igen, a dal is azt mondja: egy pofon nem old meg semmit sem. Mégis, egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb történik valamiféle incidens, hiszen mégiscsak tízezrekről beszélünk, felháborodott tízezrekről. És Murphy szerint, ha valami megtörténhet, akkor meg is történik…

A bukaresti incidensek szerencsére jól behatárolhatóak, legfeljebb azt lehet feszegetni, hogy a futballhuligánokat küldte-e valaki, vagy maguktól mentek. Elvégre a futballhuligánoknak általában semmi közük a focihoz, mint sporthoz, számukra a balhé a lényeg, és ilyennemű igényüket tökéletesen ki tudják elégíteni egy tüntetésen is, anélkül, hogy másnak kellene felbujtania őket. Mindkét forgatókönyv elképzelhető tehát, sőt, ha visszamegyünk a közösségi hálókhoz, akkor még sok más forgatókönyvvel is szembetaláljuk magunkat. Nem is kell közösségi háló, elég csak egyes tévéadók úgynevezett hírműsorait követni ahhoz, hogy megtudja az ellenkezőjét annak, amit az előző adón látott, hallott.

Oszd meg és uralkodj! – tartja a régi elv, amely a jelek szerint soha nem fog elévülni. És ez a politikai módszer igen jól működik manapság is az óriási információáradat ellenére. Sajnos az interneten bármiből hírt, illetve álhírt lehet gyártani, amikor a figyelmetlen felhasználók több hónappal korábbi történéseket osztanak meg úgy, mintha az ma történt volna, s amikor a like-vadászat olyan méreteket öltött, hogy a nézettség utáni hajszában túl sokan egy másik neves mondást tartanak elvnek: a cél szentesíti az eszközt.

Ilyen körülmények közepette nem lepne meg, ha a szerda esti incidenseknek lesz folytatása. Hiszen a feszültség is egyre nagyobb: a tüntetők tábora egyre népesebb, Dragnea pedig egyre görcsösebben kapaszkodik és ragaszkodik a biztosítékot kiütő sürgősségi kormányhatározathoz. Talán éppen azzal az elképzeléssel, hogy ha a tüntetők tényleg kitartanak a békés tüntetés mellett, akkor neki nem eshet baja. Tüntessenek csak nyugodtan, ameddig akarnak, aztán csak eltelik valahogy a törvény által előírt 10 nap, amely után a Btk. módosításai életbe lépnek, és amelyekkel „tisztára mossa kezeit”… De biztos van B forgatókönyve is, például az is jó, ha bukik a kormány, mert ideiglenes kabinet nem vonhatja vissza az elődje által kiadott sürgősségi kormányhatározatot.

Legalábbis tudomásom szerint. Persze mindezekről (és az egyéb elképzelhető és elképzelhetetlen) lehetőségekről szívesebben olvastam volna hiteles forrásból – mondjuk egy politológustól vagy jogásztól, politikustól vagy ügyvédtől – magyarul, hiszen a román jogi szakkifejezések világa nem áll túl közel hozzám. De valahogy nem találtam szembe magam ilyesmivel. A miértre nem tudom a választ. Talán mert nem annyira a mi harcunk? Ha vér fog folyni, legalább ne magyar vér folyjon – magyarázta valaki, miért is nem megy ki magyarként tüntetni. És nem túlzás azt mondani, hogy ugyanilyen az érdekképviseletünk hozzáállása is a dologhoz: ugyan elítélték a történteket, Kelemen Hunor szerdán azt nyilatkozta a PNL által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány megszavazása kapcsán, hogy „majd döntünk a megfelelő pillanatban”.

Ezek után csak reménykedni lehet: a megfelelő pillanat mihamarabb eljön. Még mielőtt elcsattan a következő – talán semmit meg nem oldó – pofon.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A balkáni politikacsinálás iskolapéldája az, ahogy Dragneáék megoldották a Btk. módosítását: sunyin, aljasul, önkényesen. Az előre meghirdetett napirend szerint a kormány (hivatalosan) nem tervezte a büntetőtörvénykönyv kényes témájának vitáját keddi ülésén. De alighogy kialudt a lámpa az elnöki hálószobában, és elhárult annak a veszélye, hogy Johannis ismét rajtaüt a bandán, a kabinet előszedte az inkriminált dokumentumot, és még mielőtt megszólalt volna a kakas, máris napvilágot látott a Hivatalos Közlönyben a Dragnea kényére-kedvére megváltoztatott Btk. Mindez olyan körülmények között, hogy az elmúlt hetekben az ország minden szegletében ezrek vonultak az utcára tiltakozva az egyértelműen Liviu Dragnea érdekeit – szabadságát! – szolgáló-garantáló módosítás ellen.
Máskép(p)
Izgalmas időket élünk. Vadidegenekkel mosolygunk egymásra a buszon este hat után – hiszen mindenki tudja, ugyanoda igyekszünk. A székely egyetemista fiúk Kolozsváron a tüntetésre csajozni is járnak: mert az „aktivista” lányok szépek, nem baj, ha nem tudnak magyarul. És aztán kint a téren, és napközben a közösségi oldalakon röpködnek a poénok, vicces jelmezek és táblák feliratai jelzik: élünk, szuszogunk, dobog a szívünk, agyunkban ezerrel dolgoznak a tekervények, lelkünkben a humor adja az üzemanyagot. Hát felébredtünk! Végre, végre!
Máskép(p)