Megszűnt a hatósági felügyelet Elena Udreával szemben

Megszűnt a hatósági felügyelet Elena Udreával szemben
A Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése értelmében megszűnt a hatósági felügyelet Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszterrel szemben, így akár az országot is elhagyhatja. Az intézkedést abban az ügyben foganatosították vele szemben, amelyben Ioana Băsescu is érintett.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) május 24-én emelt vádat és helyezte hatósági felügyelet alá megvesztegetés elfogadására való felbujtás és pénzmosás vádjával Elena Udreát, aki a tett elkövetésekor idegenforgalmi és fejlesztési miniszter volt. Ugyanekkor emeltek vádat csúszópénz elfogadása miatt Gheorghe Nastasia, a regionális fejlesztési minisztérium volt főtitkára és Victor Tarhon, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnöke ellen. Az ügyben érintett még Ioana Băsescu közjegyző, Traian Băsescu lánya, aki ellen sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás vádja miatt indítottak eljárást, Silviu Wagner, az egyik többségi állami tulajdonú gazdasági társaság volt vezérigazgatója, akit sikkasztással vádolnak, valamint Dan Andronic újságíró, aki ellen hamis tanúzás és bűnpártolás miatt nyomoztak.

A DNA közleménye szerint a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozása kapcsán merült fel, hogy egyes szolgáltatásokat korrupció, sikkasztás és adócsalás útján szerzett pénzből fizettek ki. Az ügyben érintett személyek között Elena Udrea kampányfőnök volt a kapcsolattartó, aki pozíciójával visszaélve közvetített a pénzre illegális úton szert tevő személyek, illetve a választási kampányban bizonyos szolgáltatásokat nyújtó cégek között.