Megszavazta az Európai Parlament Románia Schengen-csatlakozását

Megszavazta az Európai Parlament  Románia Schengen-csatlakozását
Elfogadta kedden az Európai Parlament (EP) a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatot – számolt be az Agerpres hírügynökség. A 43 tartózkodás mellett 547 támogató és 49 elutasító szavazattal elfogadott határozat szerint az Európai Unió (EU) Tanácsának 2022 végéig meg kell tennie minden szükséges lépést azért, hogy elfogadja Románia és Bulgária felvételét a szabad mozgást biztosító schengeni térségbe. Ez mindkét tagállam számára a személyforgalom ellenőrzésének megszüntetését jelentené a belső határokon 2023 első felétől. A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség.

A határozatban az EP megállapítja, hogy a schengeni térség „az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya”, és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit.

A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, s negatívan hat a munkavállalók és a polgárok életére: az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A kedden elfogadott határozatot az összes romániai EP-képviselő megszavazta. A legtöbb elutasító szavazat, szám szerint 31, az Identitás és Demokrácia (ID) frakció részéről érkezett. Nyolc független képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció hat, az EPP, a Renew, a Zöldek és a Baloldal frakció egy-egy tagja szintén nemmel szavazott.

A legtöbben szintén az ID frakció részéről tartózkodtak, 21-en. A Renew frakcióban öt, az ECR és a Baloldal frakcióban három-három, a Zöldek képviselőcsoportjában pedig egy tartózkodás volt.

Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

Az elfogadott határozat vitáját az EP október 3-6. közötti strasbourgi ülésszakán tartották. Akkor a képviselők többsége felszólította a tagállamokat, ismerjék el, hogy Bulgária és Románia megfelel a schengeni feltételeknek, és a két országot a lehető leghamarabb be kell fogadni a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

Az EU Tanácsának cseh elnökségét képviselő Mikulas Bek európai ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy a decemberi csúcstalálkozón egyöntetű döntésre törekszik Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatban.

Nicolae Ciucă kormányfő szerint az elfogadott EP-határozattal teljesülnek a feltételek az ország felvételére a belső határellenőrzés nélküli térségbe, és meg kellene hozni ezt a döntést. Szerinte az EP határozata megerősíti, hogy Románia schengeni csatlakozással kapcsolatos elvárásai jogosak és legitimek. „Teljesítettük a szükséges feltételeket. Meg kellene hozni ezt a döntést” – írta a keddi Facebook-bejegyzésében.