Megmérettetéssé alakul idén a TIFF dokumentumfilmes szekciója

Megmérettetéssé alakul idén a TIFF dokumentumfilmes szekciója
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) történetében először külön versenyt szentelnek a dokumentumfilmeknek: a június 17. és 26. között zajló 21. kiadáson a fesztivál jól ismert What's Up, Doc? szekciója megmérettetéssé alakul át, amelyben tíz, első- vagy második dokumentumfilmjénél tartó rendező alkotása száll versenybe a 2000 eurós fődíjért – olvasható a szervezők közleményében.

„Anélkül, hogy háttérbe szorítottuk volna a hagyományos dokumentumfilmet, a programban mindig azokat a filmeket részesítettük előnyben, amelyek a műfaj sokrétű lehetőségeit, korlátait, de határátlépéseit is feltárják. Megkockáztatva, hogy felháborítom a puristákat, a What's Up, Doc? szekcióban szinte minden megengedett, beleértve azokat a filmeket is, amelyek annyira elmossák a fikció és a dokumentumfilm közötti határt, hogy az ember néha már nem tudja pontosan, mit is néz” – idézi a közlemény a TIFF művészeti igazgatóját, Mihai Chirilovot.

A versenyprogramba beválogatott produkciók sorát román alkotás nyitja: a Pentru mine tu ești Ceaușescu a fikció és a dokumentumfilm közötti csúszós kísérleti terepen helyezkedik el. Mint írják, Sebastian Mihăilescu úttörő debütfilmje kevésbé szól a címben szereplő diktátorról és annak önkényuralmi rendszeréről, sokkal inkább forrongó ifjúkori éveit mutatja be szereplőválogatás alkalmából összeverődött „ezredfordulósok” csoportján keresztül.

Jelenet a Pentru mine tu ești Ceaușescu című filmből

A Francesco Montagner által rendezett Brotherhood a tavalyi locarnói filmfesztiválon Arany Leopárd-díjat nyert a három, bosnyák pásztorcsaládba született testvér megragadó történetéért. A fiúk élete gyökeresen megváltozik, amikor apjukat, a radikális nézeteiről ismert iszlám prédikátort börtönbüntetésre ítélik.

Karol Palka Bucolic című első nagyjátékfilmje elszigetelt lengyel falu világát tárja fel, ahol Denusia és lánya a természet törvényeivel összhangban él, állatokkal és azok szellemével körülvéve, akik már nincsenek közöttünk. A dokumentumfilm távolról sem idealizálja a vidéki életet, sokkal inkább a magányról és az összetartozás iránti igényről rajzol megragadó képet – fogalmaz a közlemény.

Szintén a falusi világ kerül középpontba Morgane Dziurla-Petit Excess Will Save Us című filmjében, amely a rendező szülőföldjére való visszatérését dokumentálja sok fekete humorral és fikciós beavatkozással. Az otthoniakkal és őrült családjával való újbóli találkozása megmutatja számára, hogy legtöbbjük álma közös: elhagyni a falut, ahol mindig is éltek.

David Easteal alkotása, a szinte teljes egészében egy autóban, a hátsó ülésen rögzített kamerával forgatott The Plains egzisztenciális road movie, amely három órán át tanújává teszi a nézőt azoknak a beszélgetéseknek, amelyeket a sofőr folytat telefonon vagy az anyósülésen utazóval.

Matteo Tortone elsőfilmes olasz rendező Mother Lode című hibrid dokumentumfilmje egy fiatalemberről szól, aki beleveti magát a perui Andokban folyó aranybányászat kegyetlen világába. A több mint 5000 méteres magasságban, La Rinconada településen forgatott fekete-fehér alkotás megmutatja, hogy kétségbeesett emberek milyen rendkívüli áldozatokat képesek meghozni a jobb megélhetés érdekében, akár életük kockáztatásával is – írják a szervezők.

A Szovjetunió megszűnésével az Osztrov-szigeten élő halászcsaládoknak semmije sem maradt, ma elszigetelve és elhagyatva orvvadászatból élnek, életüket és szabadságukat kockáztatva minden nap a túlélésért. Svetlana Rodina és Laurent Stoop Ostrov-Lost Island című alkotása frusztráló bepillantást enged ezen emberek mindennapjaiba és a romokban heverő világukba az utópia és a disztópia határán.

Jelenet az Ostrov-Lost Island című dokuból

Yuri Ancarani képzőművész Atlantis című filmjében egy fiatal velencei srác történetét meséli el, aki minden idejét annak a rögeszméjének szenteli, hogy megépítse azt a motorcsónakot, amellyel új rekordot állíthat fel a barchino-t (kis, lapos fenekű, mocsári vadászatra használt evezős csónak) használók körében.

Az argentin Lucas Larriera debütáló filmje, a Channel 54 egy titkos rádióadás nyomán a holdra szállás körül kialakult bizarr figurák és összeesküvés-elméletek egész sorát tárja a nézők elé.

A Jean Libon és Yves Hinant által rendezett For a Fistfull of Fries című fekete-fehér bűnügyi dokumentumfilm a detektívthriller és a fekete komédia keveréke, amelyben gyilkossági ügyben zajló bonyolult és fáradságos nyomozásra derít fényt egy apró gasztronómiai részlet.

További részletek és információk a tiff.ro weboldalon böngészhetők.

(Borítókép: Jelenet a Brotherhood című dokumentumfilmből)