Mégis lesz planetárium a zilahi Scalában?

Mégis lesz planetárium a zilahi Scalában?
Egy éve küszködik a zilahi városvezetés azért, hogy a Scala moziban planetáriumot hozzanak létre. Miután a minisztérium ezt túlzottnak tartotta a zilahiak számára, a terv jóváhagyatása egész sor akadályba ütközött. Most úgy tűnik, az akadályok elgördültek, és csütörtöki rendkívüli ülésén a zilahi tanács megszavazhatta a moziépület átadását a Fejlesztési Minisztériumnak, így elkezdődhet annak javítása.

A jelek szerint mégiscsak megvalósulhat a zilahi önkormányzat merész terve, amely a hazai nagyvárosok bevásárlóközpontjaiban működő mozi­városokhoz hasonló létesítményt álmodott meg a Scala mozi épületében, és annál egy kicsivel még többet. Vakmerő sajtóértesülések arról tájékoztatnak, hogy a létesítményt már egy bő év múlva át is adják használatra.

Úgy tűnik, az akadályok elhárulásával a városvezetés eredeti tervei fognak megvalósulni: lesz egy 2D-s vetítésre alkalmas, 247 férőhelyes terem, több mint 10 négyzetméteres színpaddal, ahol bemutatók, előadások, konferenciák is helyt kaphatnak. A nézőtéren a mozgássérültek számára külön helyeket alakítanának ki. Továbbá egy szintén 3D-s vetítésekre alkalmas, 40 férőhelyes terem is lesz. A központ különlegességének a digitális planetárium ígérkezik, amely az egyetlen ilyen létesítmény lenne az északnyugati régióban, ez 25 személyt tudna befogadni. A helyiségeket természetesen a legjobb minőségű szolgáltatás és a teljes értékű élmény biztosításának érdekében a legkorszerűbb gépekkel szeretnék felszerelni. A befektetés értéke 3,6 millió euró.A város központjában évek óta kihasználatlanul álló és erősen megrongált állapotú Scala mozit 1976-ban nyitották meg. A mozi 2005-ig működött, akkor a mozivállalat (RADEF) bérbe adta, a bérlők diszkót nyitottak. Az épületben már semmi sem emlékeztet az egykori mozira, amelyet végül 2010-ben a zilahi önkormányzat vett át, és azóta kihasználatlanul áll. Zilahon nem működik mozi.