Magyar történelmi filmeket nézhetünk online és ingyenesen augusztus 20. alkalmából

Magyar történelmi filmeket nézhetünk online és ingyenesen augusztus 20. alkalmából
Az államalapítás és Szent István ünnepe alkalmából magyar történelemi eseményeket feldolgozó filmek – az István, a király, a Hídember, az Örök tél, az Akik maradtak és a Veri az ördög a feleségét című alkotások – tekinthetők meg vasárnap estig ingyenesen a filmio.hu-n – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel. A válogatásban klasszikus filmszatíra, legendás rockopera, valamint a közelmúlt díjnyertes és megrendítő történelmi alkotásai kaptak helyet. Mindegyik film Magyarország múltját idézi meg vagy a történelem hőseinek állít emléket – áll a közleményben.

András Ferenc Veri az ördög a feleségét című filmszatírája 1977-ben készült. A történetben Kajtár Jolán meghívja főnökét és annak családját rokonaihoz a Balaton-felvidékre az augusztus 20-i ünnepre, gyomorbajos főnöke azonban nehezen találja meg a közös hangot a vasutas családdal. A film forgatókönyvét Kertész Ákos és Bereményi Géza közösen írta a rendezővel, a film operatőre Koltai Lajos, a főbb szerepeket Pásztor Erzsi, Szabó Lajos, Pécsi Ildikó, Sarlai Imre és Spányik Éva alakítják.

Az István, a király népszerű magyar rockopera előadásából Koltay Gábor rendezett filmet 1981-ben. A film az első magyar keresztény uralkodó trónra kerülésének előzményeit mutatja be, a Géza fejedelem halála utáni hatalmi összeütközést dolgozza fel a keresztény István és pogány riválisa, Koppány között. A legendás alkotás zenéjét Szörényi Levente, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján.

A Hídember a reformkort és az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot követő időszakot állítja fókuszba. Bereményi Géza 2002-ben készített alkotása lélektani megközelítésből értelmezi a reformkori Magyarország eseményeit és legmeghatározóbb alakjának, Széchenyi Istvánnak a jelentőségét. A „legnagyobb magyart” Eperjes Károly alakítja, a további szerepekben Cserhalmi György, Irina Lachina és Darvas Iván láthatók.

A második világháború idején játszódó Örök tél című magyar történelmi filmdrámában Irén egy szovjet munkatáborban a túlélésért küzd, hogy újra láthassa családját és fronton harcoló férjét. A kegyetlen körülmények között ismerkedik meg fogolytársával, Rajmunddal, hamarosan pedig különös kapcsolat szövődik közöttük. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró valós eseményeken és személyes visszaemlékezéseken alapuló filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. A két főszereplőt az Emmy-díjas Gera Marina, valamint Csányi Sándor alakítják.

Tóth Barnabás Akik maradtak című lírai alkotásában egy holokauszt-túlélő fiatal lány és egy középkorú férfi egymást támogatva próbálja meg feldolgozni a második világháború traumáját, miután mindketten elvesztették családtagjaikat. Eltérő koruk és személyiségük ellenére összeköti őket a gyász és kiüresedettség érzése, egymás társaságában pedig megtapasztalják az újrakezdéshez szükséges reményt és szeretetet – áll a közleményben.

(Borítókép forrása: NFI. A filmek ide kattintva tekinthetők meg rövid regisztrációt követően)