Ma nyitja meg kapuit a nyolcadik Untold fesztivál

Minden eddiginél impozánsabb és nagyobb méretű az idei kiadás

Ma nyitja meg kapuit a nyolcadik Untold fesztivál
Az eddigieknél is grandiózusabb, látványosabb produkciót ígérnek az immár nyolcadik kiadásához érkezett Untold fesztivál szervezői. Az Untold ma, augusztus 3-án délután négy órakor nyitja meg kapuit, amelyek augusztus 7-én hajnalban zárulnak.

A fesztivál nyitánya kapcsán tartott, a tudnivalókat összegző kolozsvári, szerdai sajtótájékoztatón a szervezők által ismertetett adatok alapján az Untold gigafesztivállá vált, amelyre a várakozások szerint mintegy százezres létszámban is beléphetnek naponta. Mint elhangzott, a négy nap alatt több ezer belügyminisztériumi alkalmazott és erre szakosodott magáncég gondoskodik arról, hogy a résztvevők a legnagyobb biztonságban legyenek. Megtudtuk azt is, hogy idén az Untold történetének legnagyobb, több mint harminc méter magas fesztiválszínpadját építették meg a Kolozsvár Arénában, ahol a színek és fények játékának ezernyi variációját élvezhetik majd a vendégek.

Hatósági felügyelet alattAz Untold négy napja alatt végig jelen lesz a belügyminisztérium operatív menedzsmentjével foglalkozó főigazgatóságának, a csendőrségnek, a rendőrségnek, a katasztrófavédelmi főfelügyelőségnek, az országos drogellenes ügynökségnek, a szervezett bűnözés elleni ügyosztálynak, valamint a helyi rendőrségnek több ezer embere, felügyelve a rendet, és azt, hogy a biztonsági intézkedéseket a fesztivál minden résztvevője betartsa. Az állami rendfenntartók munkáját mintegy 800 magán biztonsági őr segíti, illetve lesznek járőrözésre kiképzett kutyás csapatok is. A fesztivál területén két mobil kórház és három elsősegélynyújtó pont is működik majd.

A szerdai sajtótájékoztatón a szervezők kiemelték: közösen kötelezettséget vállalnak a helyi és országos hatóságokkal azt illetően, hogy az Untold 235 ezer négyzetméternyi területe a fesztivál négy napja alatt az ország legbiztonságosabb közterülete legyen, és emlékezetes élményt nyújtsanak minden résztvevőnek. Hozzátették: a négy nap alatt több százezer résztvevőre számítanak.

Az eddigi legnagyobb színpadA színpadok, a díszletek, a különféle látványelemek kiépítésében, felszerelésében több mint húsz országból származó, legalább 15 ezer ember vett részt. A Kolozsvár Arénában kialakított nagyszínpad nagyobb, mint valaha volt: több mint 900 négyzetméternyi LED-képernyővel szerelték fel, szélessége 110 méter, magassága 32, mélysége pedig 30 méter. A színpad súlya meghaladja az 500 tonnát, tetőzete 24 méteres fesztávolságú. Több mint 1250 fényjáték villódzik majd az Arénában a fesztivál négy napja alatt. A főszínpad által felhasznált energia megújuló forrásokból származik, tudatták a szervezők.

Egy nemzetközi szinten ismert, elektronikus zenével foglalkozó brit folyóirat, a DJ Mag a rajongók szavazatai alapján tavaly a kilencedik helyezést adta az Untoldnak a világ száz legnagyobb fesztiválját összesítő Top100 Festivals rangsorban. A sajtótájékoztatón közölt adatok alapján hihetőnek tűnik a rangsorolás. Az idei Untoldra 250 bel- és külföldi előadót és csapatát várják, a tematikája pedig a Fény Főnix köré épül; ennek alapján alakították ki a varázslatosnak szánt karneválhangulatot idéző díszleteket, és a fények játékát is, amelyekből a hamvaiból új életre kelő főnixmadár is kirajzolódik majd. Szokás szerint, varázslatos lényeknek, különös figuráknak öltözött művészek és táncosok vonulnak majd végig a fesztivál területén, tartanak kisebb-nagyobb meglepetés show-kat a résztvevőknek.A nagyszínpad mellett további, sajátos kialakítású zenei helyszínek is lesznek. Ételt, italt bevinni tilos, több mint félszáz árusnál lehet majd a változatos felhozatalból válogatni, jelezték a szervezők.

Emlékeztettek, hogy a fesztiválnak zéró toleranciája van a kábítószereket és bármilyen típusú fegyvert illetően. Szigorúan tilos tudatmódosító szereket, alkoholt, bármilyen típusú üveget (beleértve a parfümös, cumisüveget is), esernyőket, gyúlékony kozmetikumokat, hátizsákokat bevinni. A nagyobb csomagok megőrzésére zárt tároló helyet biztosítanak, a megengedett táskaméret 29x21x12 centiméter. Tilos továbbá konzervdobozokat, tűzijátékot, lézereket, sprayeket, kést, fegyvereket, tompa tárgyakat, kitámasztott transzparenseket bevinni. Tiltólistás tárgyak a botok, székek, láncok, pirotechnikai eszközök, állatok, professzionális fényképezőgépek, videokamerák is.

Gyógyszereket, inzulint, asztmás rohamok csillapítására használt sprayt orvosi levél, vagy recept kíséretében lehet bevinni a fesztivál területére. A szervezők továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a karszalagok augusztus 1–2-án délután 15 és 22 óra között vehetők át az Untoldnak a sétatéri, azaz a Kolozsvári Magyar Opera felőli bejáratánál, Augusztus 2.-a után ugyanezen a helyszínen 15 és 4 óra között vehetők át a belépéshez szükséges karszalagok.

Az idei Untold legnagyobb húzónevei között szerepel többek között a csütörtökön fellépő Steve Aoki, Amelie Lens, Boris Brejcha, pénteken az Imagine Dragons, Alesso, Tujamo, Camelphat, szombaton Eric Prydz, French Montana, Martin Garrix, vasárnap pedig a nagyon népszerű, visszatérő vendég, Armin Van Buuren, David Guetta, Fedde le Grand is.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Továbbra is megosztja a kolozsvári közvéleményt az UntoldKISS OLIVÉR

Az elektromos zenei fesztivál már az első kiadástól „kiütötte a biztosítékot” a civilek körében, akik többek között azt nehezményezik, hogy az Untold szervezői túl sok közteret foglalnak el magáncélra. A nyereségorientált szervezőcég ugyanis már napokkal kezdés előtt körbezárja, és elfoglalja a Sétatér nagy részét, illetve a stadion és az új sportcsarnok közötti övezetet. Az említett részek a fesztivál után is több napig lezárva maradnak a gyalogosok, biciklisek és autósok előtt. Emellett a fesztivál ideje alatt a villamosforgalom is a feje tetejére áll, napokkal a kezdés előtt, illetve körülbelül egy hétig a fesztivál után pótló buszok is közlekednek.

A fesztivál megosztja a kolozsvári és a régióbeli közvéleményt. Az évek során készített és nyilvánosságra hozott különböző közvélemény-kutatások más-más eredménnyel jártak. A szervezők megrendelésére készített (egyes szakemberek szerint nem reprezentatív) felmérés azt mutatta, a megkérdezettek 95 százaléka támogatja és kedveli az UNTOLD-ot, sőt érti a zenei fesztivállal járó anyagi és láthatósági előnyöket.

Ezzel szemben a Szakáts István civil aktivista által a Clujul Civic elnevezésű Facebook-csoportban indított közvélemény-kutatás során kiderült: a válaszadók 67 százaléka nem, míg 33 százaléka támogatja az elektronikus zenei fesztivált. A kérdőívre 300 internetező válaszolt.

Az évek során a legtöbben a helyszínt és a hajnalig tartó zajt nehezményezték. Azzal érveltek, egy ilyen méretű zenei fesztiválnak nincs helye az ország második legnagyobb városának a központjában. Példaként a más közép- és kelet-európai, balkáni, nyugat-európai és amerikai fesztiválokat említették.

A fesztivált bírálók hangsúlyozzák: függetlenül attól, hogy elektronikus vagy klasszikus zenéről van szó, a hajnalig tartó zaj miatt nagyon sokan nem tudnak aludni. A pihenés alapvetően fontos az ember számára – emelik ki. Hozzáteszik: az UNTOLD nagyon közel zajlik a Mócok útján álló gyermekkórházhoz, ahol beteg és műtött kiskorúak lábadoznak.

-------------------------------------------------------------------------------------------