Ma az imádság, a böjt és az emberiségért való könyörgés napja

A koronavírus-világjárvány legyőzéséért

Ma az imádság, a böjt és az emberiségért való könyörgés napja
Ferenc pápa május 11-én Twitter-üzenetében ezt írta: Szeretnélek emlékeztetni benneteket, hogy május 14-én minden vallás követője arra kapott meghívást, hogy alkosson lelki egységet ezen a napon az ima, a böjt és jócselekedetek által, könyörögve Istenhez, segítse az emberiséget a koronavírus leküzdésében.

A Főbizottság az Emberi Testvériségért tizenhárom nyelven fogalmazta meg azon felhívását, amellyel azokhoz a „testvérekhez” fordul, akik hisznek Istenben. A főbizottság május 14-ére, csütörtökre imanapot hirdet az emberiségért, amelynek a jelenlegi világjárvány során különös jelentősége van: május 14. legyen az imádság, a böjt és az emberiségért való könyörgés napja.

Valamennyiünknek kötelessége megszívlelni, akár saját lelki egyensúlyunk érdekében is: „Ne feledkezzünk meg Istenhez fordulni ebben a válságban, amikor a koronavírus-járvány súlyos veszélyével szembesül milliók élete szerte a világon”. Az Emberi Testvériségért Főbizottság üzenete emlékeztet az orvosok és kutatók felelősségére, de főként minden embernek üzen, hogy ki-ki saját vallási meggyőződése szerint forduljon imádsággal az Istenhez, a böjt és az irgalmasság műveivel, azt kérve tőle, hogy szüntesse meg a járványt, segítse a tudósokat a gyógyszer meglelésében, és szabadítsa meg a világot a járvány egészségügyi, gazdasági és humanitárius következményeitől.

A főbizottság arra buzdítja a vallási vezetőket és az embereket világszerte, hogy válaszoljanak erre a humanitárius felhívásra és forduljanak az Istenhez egyhangúan, hogy oltalmazza meg az emberiséget, segítsen legyőzni a világjárványt, nyújtson neki biztonságot, szilárdságot, egészséget és felvirágzást, továbbá tegye ezt a világot emberibbé és testvéribbé.  

Az Emberi Testvériségért Főbizottságot a világ jelentős vallási vezetői, tudósok és a kultúra képviselői alkotják, akik a keresztény, a muzulmán és a zsidó világhoz tartoznak, és arra kötelezik magukat, hogy előmozdítsák a béke és a kölcsönös tisztelet eszméit. 2019 augusztusában hozták létre Miguel Angel Ayuso Guixot bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökletével, néhány hónappal a 2019. február 4-i, Abu Dhabiban tartott történelmi találkozó után, amikor Ferenc pápa és Ahmed al-Tajjeb, a kairói Al-Azhar egyetem főimámja aláírta az Egyesült Arab Emírségekben azt a dokumentumot, amely az emberi testvériségről szól a világ békéje és a közös együttélés érdekében.

Forrás: romkat.ro

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír