Liverpoolig szaladtak Kóréh Barna emlékére

Liverpoolig szaladtak Kóréh Barna emlékére
Több mint félezren sorakoztak fel ma az Apáczai Csere János Elméleti Líceum által szervezett Kóréh Barna Emlékfutás Király/I. C. Brătianu utcai rajtjánál. Amint azt Vörös Alpártól, az iskola igazgatójától a rendezvény után megtudtuk, az iskola egykori tornatanáraira emlékező, egyben az intézmény 100 éves fennállásának ünnepi rendezvénysorozatát felvezető emlékfutás résztvevői 2718 – mintegy 1 kilométeres – kört teljesítettek, ez nagyjából akkora távolság, mint a Kolozsvár és Liverpool közötti.

Az 540 regisztrált futó közül a legidősebb a 85 éves szenior úszó-világbajnok Orosz Katalin volt, míg a legfiatalabbak babakocsiban rótták a köröket, nyilván szülői segítséggel. A legnagyobb távot, 15 kört – egyáltalán nem meglepetésre – Sztranyiczki Gábor maratonfutó teljesítette.

A diákok versenyét a hatodikosok nyerték 196 teljesített körrel, s érdekesség, hogy a szülői közösségek alkotta csapatok között is a hatodikosoké vitte el a pálmát, 104 körrel. A véndiákok, szülők alkotta csapatok között üde színfoltot jelentettek a nyugdíjba vonult, több egykori Apáczais tanárt illetve tanárnőt felsorakoztató Villámtyúkok, akik még egy indulót is elénekeltek – a végén… Kitett magáért a jelenlegi Tanárock csapata is, nemcsak öltözetével, de a megtett közel 200 körrel is.

Az örömfutást bográcsozás és díjazás (ebben Orosz Katalin mellett Kóréh Barna fia, Tibor is közreműködött) követte az iskola udvarán, s bár utóbbi végén az igazgató úgy búcsúzott: találkozunk 100 év múlva, nem kizárt, hogy a kiváló hangulatú rendezvény résztvevői kikövetelik, hogy már jövőre ismét körbeszaladhassák az Apáczait.