Limoges-ban és Huahinben történt

Limoges-ban és Huahinben történt
A héten már kisebb női tenisztornákra terelődik a figyelem, a francia Limoges-ban és a thaiföldi Huahinben rendezett vetélkedők román és magyar résztvevőiről és más érdekességekről szólunk.

Niculescu–Ruse nyolcaddöntő

A 30 esztendős Monica Niculescu (100. a világranglistán) a nyolcaddöntőbe jutott a franciaországi 115 ezer dollár összdíjazású, keménypályás tornán, miután kereken kétórás meccsen 6:3, 7:5 arányban legyőzte honfitársát, a két évvel fiatalabb Alexandra Dulgherut (193.). Kettőjük párharcában Niculescu vezet 4–1-re. A torna ötödik kiemeltjének eddigi jutalma 1613 euró és 15 világranglistapont.

Monicának a folytatásban is román ellenfele lesz a selejtezőből főtáblára jutott Elena-Gabriela Ruse (265.) személyében. Utóbbi az előcsatározások során legyőzte az olasz Deborah Chiesát (6:3, 6:3) és a francia Tessah Andrianjafitrimót (6:0, 6:2), majd az első fordulóban a szlovák Viktoria Kuzmovát (132.).

A 20 éves Rusénak ugyanannyi pénzösszeg jár eddig, mint Niculescunak, de a selejtezőkben elért sikerekért további 6 WTA-pontot kap.

A főtáblán alanyi jogon szerepel a 27 esztendős Alexandra Cadanţu (149.) is, aki az első körben a három évvel fiatalabb orosz Polina Monova (170.) ellen lép pályára.

Cadanţu és Niculescu párost alkot Limoges-ban és már az elődöntőre készülhet, miután 6:3, 6:1 arányban magabiztosan győztek a házigazdák képviselői, a Manon Arcangioli, Sherazad Reix kettős ellen. A második favoritnak számító duó mindössze 55 perc alatt teljesítette a feladatot. Cadanţuék eddigi jutalma szintén 1613 euró és 57 világranglistapont, ellenfelük a Cornelia Lister, Ruse (svéd, román)–Valerija Szavinyij, Marina Zanevska (orosz, belga, 4.) párharc győztese lesz.

Thaiföldi események

A mindössze 18 éves Stollár Fanny (169. a világranglistán) a thai Huahinben (115 ezer dollár összdíjazás, keménypálya) a selejtezők két fordulóján átverekedte magát, és a főtáblára jutott. A magyar lány előbb a hazaiak szabadkártyás versenyzőjét Plobrung Plipuechet verte (6:1, 6:1), majd az orosz Viktorija Kamenszkaja legyőzése sem jelentett sokkal nehezebb feladatot. Stollárnak ismét thaiföldi ellenfél következik, Luksika Kumkhum személyében.

A 19. születésnapját vasárnap ünneplő magyar teniszező párosban is érdekelt, ahol az indiai Prarthana Thombare oldalán a második kiemelt Monique Adamczak, Naomi Broady (ausztrál, brit) kettős ellen lép pályára a negyeddöntőbe jutásért.

Ana Bogdan (115.) már a nyolcaddöntőre készülhet, miután az első körben két sima játszmában, 6:1, 6:2 arányban legyőzte a szabadkártyás thai Chompoothip Jandakatét (950.). A 24 éves román lány eddigi jutalma 2000 dollár és 15 világranglistapont, Bogdan következő ellenfele a selejtezőkből főtáblára jutott orosz Veronika Kudermetova (257.) lesz.

Halep harmadik a kereseti listán

A női nemzetközi teniszszövetség (WTA) közzétette a legjobban kereső hölgyek listáját a 2017-es évre. Ebben a rangsorban a világelső Simona Halep a harmadik helyen végzett.

Simona idén 5 275 227 dollárt keresett, a konstancai lányt Venus Williams (5 468 741 dollár) és Garbine Muguruza Blanco (5 433 457 dollár) előzi meg, utána a dán Caroline Wozniacki (4 748 518 dollár) és az amerikai Sloane Stephens (4 056 441 dollár) követi.

Összességében Halep 20,7 millió dollárnál tart, s ezzel betört a top 20-ba. Idén a román lány megnyerte a madridi tornát, és döntős Roland Garros-i Grand Slamen, Rómában, az amerikai Cincinnatiben és Pekingben.

 

Fedőkép: Elena-Gabriela Ruse karrierje legjobbját jegyzi