LIBERÁLIS PREFEKTUS LESZ KOLOZS MEGYE ÉLÉN

Tasnádiból alprefektus lehet

LIBERÁLIS PREFEKTUS LESZ KOLOZS MEGYE ÉLÉN
Mégis a liberálisokhoz kerül Kolozs megye prefektusi tisztsége, az RMDSZ ehelyett az egyik alprefektusi tisztségre számíthat, amelyet vélhetően Tasnádi Szilárd jelenlegi prefektus tölt majd be.

A koalíciós pártok vezetői megegyeztek abban, hogy a kormányfői funkciókhoz hasonlóan, a prefektusi tisztségeket is rotációs alapon cserélik. Amikor majd 2023-ban Nicolae Ciucă PNL-s miniszterelnök átadja a helyét a szociáldemokrata Marcel Ciolacunak, bizonyos megyék élén is cserélődnek a prefektusok. Kolozs megyére ez nem vonatkozik.

Az RMDSZ-nek négy prefektusi tisztsége marad: Hargita, Kovászna, Szilágy és Arad megyékben. Az elmúlt egy évben az RMDSZ-nek Arad, Kovászna, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyében volt prefektusa, az „újraosztást” követően Kolozs és Szatmár megye tehát esik, a Hargita megyei alprefektus pedig prefektussá lép elő.

A liberálisok még nem nevesítették jelöltjüket a prefektusi tisztségre.

Csoma Botond képviselő, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke lapunknak elmondta: utolsó percig reménykedtek abban, hogy megtarthatják a prefektusi tisztséget, hiszen mind helyi liberálisok részéről, mind Bukarestből olyan jelzések érkeztek, miszerint a PNL nem tart többet igényt erre a funkcióra.

„De hát én se ma kezdtem a politikát, tudom, hogy mennyit ér a szóbeli ígéret. Az elv az volt, hogy „egyszínű” megyék legyenek, tehát a prefektus is abból a pártból származzon, amiből a megyei tanácselnök. Ígérték, helyzettől függően tesznek kivételeket is, reménykedtünk, hogy az egyik Kolozs megye lesz. Veszteség ez számunkra, hiszen a jogász végzettségű Tasnádi Szilárd jól végezte munkáját”, tette hozzá Csoma.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)