Elutasította a parlament a Dacian Cioloș által javasolt kormányt (FRISSÍTVE)

Elutasította a parlament a Dacian Cioloș által javasolt kormányt (FRISSÍTVE)
Elutasította a parlament a kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt egyszínű USR-kormányt. Cioloșnak nem sikerült egyetlen másik párttal sem megállapodást kötnie, ezért a törvényhozók egyéni felelősségére hivatkozva kért bizalmat az általa vezetett "válságkormány" számára. A liberálisok és az RMDSZ törvényhozói nem szavaztak, a baloldali és nacionalista ellenzék az USR-kormány ellen voksolt. A kormány jóváhagyásához a törvényhozók felének, 234 képviselőnek és szenátornak a támogatására lett volna szükség. A Cioloș által javasolt kabinet csak 88 szavazatot kapott. A sikertelen kormányalakítási kísérlet után Klaus Iohannis csütörtökre ismét egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat, ezt követően újabb miniszterelnök-jelöltet bíz meg kormányalakítással. Ha a parlament ennek sem szavaz bizalmat, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki.

A kormánya beiktatásáról szóló parlamenti ülésen Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök arra kérte a honatyákat, hogy szavazzanak bizalmat egy válságkormánynak, példát mutatva felelősségből. Figyelmeztetett: Románia olyan mély válsághelyzetben van, amelyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

„Javaslom, hogy ne az ellenfél kitámadására koncentráló, választási tőkét kovácsoló politikai beszédek ülése legyen a mai. Én nem azért vagyok itt, hogy bárkit is vádoljak, felelősöket keressek. Azért vagyok itt, hogy beismerjem, magam is elkövettem hibákat, felületes és közömbös voltam, ugyanakkor azért is, hogy bevállaljam mindazt, amit ezen túl tenni lehet”, mondta.

Rámutatott: tudatában van annak, hogy egy kisebbségi kormány nem az ideális megoldás, de egészségügyi válsághelyzet van, ezért félre kell tenni a politikai büszkeséget. Hangsúlyozta, hogy az USR semmit nem nyer abból, ha a parlament bizalmat szavaz a kabinetnek, mert abban a hálátlan helyzetben lesz, hogy neki kell a gyors és népszerűtlen intézkedéseket meghoznia. Ezért Cioloş politikai fegyverszünetet ajánlott a pártoknak, hogy az ország helyzetén pozitív irányban változtatni lehessen.

A kijelölt kormányfő elmondta: az USR kormányprogramja megoldásokat ajánl mind a Covid-járványra, mind a megnövekedett energiaárakra, tartalmazza az országos helyreállítási tervbe foglalt reformokat is. Cioloş szerint egy USR-kormány biztosítékot jelentene arra, hogy ez a 30 milliárd eurós terv meg is valósul.

Ciolacu: Földkotróval ássuk a sírokat… 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) előrehozott választásokat akar jövő márciusban, addig pedig szakértői kormányra akarja bízni az ország vezetését. Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint a jobbközép politikusok leszerepeltek, ideje átengedniük a járvány kezelését a szakértőknek.

„Eleget civódtunk. Amikor már földkotróval ássuk a sírokat, mert különben nem győzzük, le kell zárnunk a politikai vitákat és közösen meg kell keresnünk a megoldásokat, hogy az országot kivezessük a válságból”, fogalmazott.

Iohannis csúfot űzött ebből az országból és ezért fizetnie kell – fogalmazott az Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) társelnöke, George Simion. Úgy vélekedett, miután lejár a „szavazósdi”, meg kell találni azt az utat, amely kivezet a krízisből. „Kell, hogy legyen erőnk párbeszédet folytatni egymással!”, hangoztatta.  

Kelemen: Elnézést kellene kérni a választóktól

Kelemen Hunor parlamenti beszédében úgy vélekedett: a törvényhozóknak elnézést kellene kérniük a választóktól, amiért az ország gondjai - az elszabadult energiaárak, a járvány, és a jövő évi költségvetés - helyett, csak saját végeérhetetlen politikai "cirkuszukkal" foglalkoznak. Az RMDSZ elnöke szerint ideje félretenni a személyes sérelmeket és ambíciókat, az egyszínű USR-kormány beiktatására tett kísérlet után meg kell próbálni újraéleszteni a tavaly decemberben megalakult koalíciót, de ha ez nem is sikerülne, akkor is megoldást kell találni arra, hogy az országnak teljes jogkörű kormánya legyen ebben a nehéz időszakban.

Cîțu PNL vezetésű kormányban gondolkodik 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői nem szólaltak a bizalmi szavazást megelőző vitában. Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, liberális pártelnök a Cioloș-kabinet elutasítása után Facebook-bejegyzésben állapította meg, hogy az általa vezetett koalíciós kormányt megbuktató "parlamenti többségnek" - az USR-nek, a PSD-nek és az AUR-nak nincs megoldása az ország kormányzására. Ebben a helyzetben a PNL tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal  - az AUR kivételével - egy teljes jogkörű, a "PNL vezetésével" létrehozandó kormány beiktatásához.

„Csak ne megint Cîțut!”

A Dacian Cioloș ajánlotta kormány leszavazásával végződő parlamenti ülésszakot követően Ludovic Orban a PNL korábbi elnöke Florin Cîţu lemondását kérte az alakulat éléről, véleménye szerint ugyanis akadályozza pártjának a politikai tárgyalásokban való részvételét.

Szerinte a PNL-nek olyan miniszterelnök-jelöltet kell állítania, aki közigazgatási és politikai tapasztalattal rendelkezik, és nem csupán a párt tagjai, de a koalíciós partnerek körében is tiszteletnek örvend, és tényleg képes egy jól működő kormányt vezetni, amely gyors megoldásokat tud nyújtani az ország súlyos problémáira.

„Ha vannak még értelmes emberek a PNL-ben, megkérem őket, hogy vegyenek részt a megoldás keresésében. A PNL nem várhatja tovább, hogy Iohannis válassza ki a miniszterelnök-jelöltet”, mondta.

Ugyanakkor felszólította az államfőt, hagyjon fel a „kicsinyes politikai civakodásokkal", és ne erőltessen döntéseket a liberális párt vezetőségére. Hozzátette, akár az is helyénvaló lenne, hogy Iohannis lemondását kérje, azonban nem teszi, mert tudja, hogy hiábavaló lenne.

Iohannis tisztségéből való felfüggesztésének az ötletét korábban mind a PSD, mind az AUR felvetette, belátva azonban, hogy ez jelenleg nem időszerű.

Ami pedig Cîțut illeti, a parlamenti ülést követően Dacian Cioloş is úgy nyilatkozott: nem tartja járható útnak, hogy ismét a PNL-vezér legyen a miniszterelnök, hiszen tőle egyszer már megvonta bizalmát a parlament.