Lemondott Boris Johnson brit kormányfő

Lemondott Boris Johnson brit kormányfő
Csütörtökön lemondott Boris Johnson brit kormányfő a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről; a lépéssel megszűnt miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre csak terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt gyakorlatilag összeomlott a Johnson vezette kormány. Johnson, aki 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány élén, csütörtök délután, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott lemondó nyilatkozatában úgy fogalmazott: az alsóházi konzervatív frakció immár egyértelművé vált szándéka, hogy a párt élére új vezető, ebből következően a kormány élére új miniszterelnök kerüljön.

A héten először Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le, csütörtökig pedig 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra.Csütörtökön Nadhim Zahawi, a kormányfő által Rishi Sunak helyére kinevezett új pénzügyminiszter is azt közölte Johnsonnal, hogy „ideje távozni”. A szerdai napon általános meglepetésre Priti Patel belügyminiszter is távozásra szólította fel, jóllehet ő eddig a kormányfő feltétlen támogatójaként és szoros szövetségeseként volt közismert.A legnagyobb horderejű tényező Johnson döntésében azonban valószínűleg az volt, hogy csütörtökön Sir Graham Brady, az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testületének, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselőkből álló, 1922 Bizottság elnöke is lemondásra szólította fel. A bizottság alapítói az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba, és feladatai közé tartozik a Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának irányítása is.

Johnson az elmúlt hónapokban több okból is szinte példátlan belpolitikai botránysorozatba keveredett. A legutóbbit az robbantotta ki, hogy kiderült: Johnson úgy nevezte ki februárban a konzervatív frakció szavazási és pártfegyelmének biztosításáért felelős kabinetiroda helyettes vezetőjévé Chris Pincher képviselőt, hogy tájékoztatták a Pincher ellen szexuális molesztálás gyanújával tett bejelentésekről.

A politikus ellen már június elején bizalmatlansági indítványt terjesztett be saját pártjának alsóházi frakciója, miután az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus- korlátozások idején több kerti partit, ivászatokkal kísért összejöveteleket tartottak.A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult különös tekintettel arra, hogy a miniszterelnököt a rendőrség megbírságolta.Johnson várhatóan ügyvezető minőségben a kormány és a Konzervatív Párt élén marad utódja megválasztásáig, amely a nyár végéig, vagy akár őszig eltarthat. A Konzervatív Párt októberben esedékes éves kongresszusán már Johnson utódja vesz részt a párt vezetőjeként és miniszterelnökként.