Lemondott az új kormány plágiumbotrányba keveredett minisztere

Lemondott az új kormány plágiumbotrányba keveredett minisztere
Kevesebb mint három héttel hivatalba lépése után benyújtotta lemondását szerdán Florin Roman, az új nagykoalíciós kormány kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős, plágiumbotrányba keveredett minisztere.

Romant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közigazgatási és közbiztonsági kabinetjét vezető alelnökét a média azzal vádolta meg, hogy a mesterképzést lezáró szakdolgozatában plagizált, a képviselőház honlapján közzétett szakmai önéletrajzában pedig csúsztatások szerepelnek.

Szerdán Daniel David, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: Florin Roman valójában nem szerzett oklevelet - amint azt az önéletrajzában állítja - a BBTE közgazdasági karán, hanem egy rövidebb képzésben vett részt az egyetem  gyulafehérvári kihelyezett főiskoláján.A politikus a közösségi oldalán jelentette be lemondását, “médialincselés” áldozatának nevezve magát, és rágalmazási perrel fenyegette meg Dacian Ciolost, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, aki szerinte a háttérből irányította lejáratását. Florin Roman tagadta a plágiumvádat, és arra hivatkozott: lemondásával meg akarja előzni, hogy ez a botrány hátráltassa a kormány munkáját.

Médiaértesülések szerint a minisztert Nicolae Ciucă kormányfő mondatta le. A digitalizálásért felelős tárca irányítását Virgil Popescu energiaügyi miniszter veszi át ügyvivőként egy új miniszter kinevezéséig.