Lemond tisztségéről a mezőgazdasági miniszter

Lemond tisztségéről  a mezőgazdasági miniszter
Adrian Oros mezőgazdasági miniszter kedd reggel bejelentette, hogy benyújtja a lemondását – közölte az Agerpres hírügynökség. Meglátása szerint Florin Cîţu kormányfő számára a mezőgazdaság és az élelmiszeripar soha nem jelentett prioritást.

A mezőgazdasági tárca 2021-es büdzséje mindössze 60 százalékát teszi ki a 2020-as költségvetésnek, ennek pedig negatív hatása van a folyamatban levő programokra, és a költségvetés-kiigazításkor is csak egy jelentéktelen összeget utaltak ki a minisztériumnak. Ezen kívül az országos helyreállítási tervbe sem foglaltak bele semmiféle jelentős, a mezőgazdaságot érintő projektet, bár az Európai Bizottságnak elküldött eredeti változatban még szerepelt egy 6,5 milliárd euró értékű komplex mezőgazdasági vízgazdálkodási projekt (öntözés, vízelvezetés/elvezetés és jégeső elleni rendszer), amelyet a kormányprogramból vettek át, illetve egy másik tervezet is a hazai termékek tárolására, feldolgozására és elosztására szolgáló hálózatról. Meglátása szerint ugyanakkor nincs elég akarat „a támogatásvadászok és a feketepiac felszámolására”, pedig ez hátrányba helyezi a tisztességes gazdákat. 

A média azzal magyarázta Oros lemondását, hogy a tárcavezető Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnökét támogatta a pártelnökségért folyó küzdelemben, és ezért is megromlott a viszonya a párt elnökévé szombaton megválasztott Cîţuval. Médiaértesülések szerint Orost a miniszterelnök is le akarta cserélni.A PNL-n belüli éles hatalmi harcban alulmaradt Ludovic Orban már hétfőn az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta a házelnöki tisztségről való lemondását. A PNL megújult vezető testületeibe a régi elnököt támogató volt tisztségviselők egyike sem került be, többségük már Cîţu megválasztása után visszalépett a jelöltségtől.