Felmondással fenyegetőznek a vesetranszplantációs intézet orvosai

Felmondással fenyegetőznek a vesetranszplantációs intézet orvosai
Tömeges felmondással fenyegetőznek a kolozsvári vesetranszplantációs intézet orvosai, ezzel tiltakozva a kórház tervezett felszámolása ellen.

A Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Intézet (ICUTR) munkatársai többször is jelezték az illetékes hatóságoknak, mennyire méltatlan körülmények között fejtik ki tevékenységüket, egészen pontosan egy padlástérben. Az egészségügyi minisztérium évek óta azzal hitegeti őket , hogy korszerű transzplantációs központot épít, ez azonban még mindig várat magára. Ehelyett nemrég azzal az elképzeléssel álltak el, hogy felszámolják a transzplantációs intézetet, a veseátültetéseket végző központ pedig átkerül a Kolozs megyei Sürgősségi Kórház hatáskörébe.

Bármilyen intézkedés, ami az ICUTR önálló jogi státusát, vagy tevékenységét módosítaná, sértő a szakorvosi gárdára nézve, és ennek felbomlását eredményezné, a szakemberhiány pedig negatív hatással lesz a romániai vesetranszplantációs tevékenységre rövid- és hosszútávon egyaránt, több ezer urológiai problémákkal küzdő beteg gyógyulási esélyeit csökkentve – fogalmaz a kórházi személyzet. Példaként a marosvásárhelyi esetet említik, ahol a szívsebészeti és transzplantációs klinikát szintén beolvasztották a megyei sürgősségi kórházba, de az illetékeseknek hamarosan be kellett látniuk, hogy ez a megoldás a szívtranszplantációs tevékenységet hátrányosan érintette, és újra kellett létesíteni a korábban megszüntetett intézményt.

Nemrég a kormány az országos helyreállítási tervben (PNRR) a kórházakra elkülönített összegek egy részét más területekre irányította, források hiányában a régóta tervezett Kolozs megyei Integrált Transzplantációs Központ létrehozása emiatt tovább késlekedik.