Lehet jelentkezni a Nemzeti Ifjúsági Kórus 2020-as nyári programjára

Lehet jelentkezni a Nemzeti Ifjúsági Kórus 2020-as nyári programjára
Ismét egy kéthetes nyári programot tervez a Kodály-emlékév alkalmából megalakult Nemzeti Ifjúsági Kórus, amelynek szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja. A kórus fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. A szervezők várják azoknak a 18 és 32 év közötti énekeseknek a jelentkezését az egész Kárpát-medencéből, akik szívesen részt vennének az egyhetes intenzív felkészülésen, majd a négy koncertből álló turnén a 60 fősre tervezett kórus tagjaként, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.

A két év alatt mintegy 70-en énekeltek az együttesben, amelynek az összetétele színes képet mutat. A tagok között nemcsak zenei tanulmányokat folytatók és zenei végzettséggel rendelkezők vannak, előfordul építész, vegyész-, anglisztikaszakos-, pszichológus-, tervezőgrafikus-hallgató éppúgy, mint IT-menedzser vagy magyartanár, az egységet az elkötelezettség és a kiváló énektudás teremtette meg, olvasható a közleményben. A kórus magját jövőre is a korábbi évek résztvevői adják, de szeretnék az együttest új énekesekkel bővíteni.  A jelentkezési határidő 2019. november 30. A jelentkezéshez egy online űrlap kitöltése és egy felvétel beküldése szükséges.     

Az együttes missziója a magyar kórusművészet kiemelkedő alkotásainak magas színvonalú előadása, így repertoárján elsősorban a legjelesebb magyar zeneszerzők művei szerepelnek, Kodálytól és Bartóktól kezdve Bárdoson át a kortárs szerzőkig. A kórus szívesen tűz műsorára új darabokat, így került a repertoárba Varga Judit és Orbán György egy-egy új műve, amelyeket kifejezetten az együttes számára írtak.