Légi Schengen-tagság: új határőrizeti rendszer a kolozsvári repülőtéren

David Ciceo: be kell vezetnünk az Európai Unió új be- és kilépési rendszerét

reptér
A schengeni övezetből érkezők számára megszűnik a határ- és vámellenőrzés (Fotó: Poliţia de frontieră)
A belügyminisztérium nem régi bejelentése értelmében politikai alku eredményeképpen Ausztria hozzájárult ahhoz, hogy Románia és Bulgária a légi és tengeri forgalom szintjén márciusban csatlakozzon a schengeni övezethez. A megállapodás értelmében márciustól megszűnne a határ- és vámellenőrzés a repülőtereken és a tengeri kikötőknél. Ennek érdekében a romániai repülőtereken az illetékeseknek több változást kell eszközölniük, amelyek egyrészt emberi erőforrásokat szabadítanak fel (nem lesz többé útlevél-ellenőrzés), másrészt pedig számítástechnikai és távközlési rendszerek beüzemelésére és a schengeni rendszerhez és adatbázishoz történő csatlakoztatására van szükség. Az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI Europe) legutóbbi Brüsszeli ülésén a légikikötők vezetői a schengeni csatlakozással kapcsolatos témákat is megbeszélték. David Ciceo kolozsvári reptérigazgatót az intézkedésről kérdeztük.

A belügyminisztérium december végi bejelentését követően, miszerint Ausztria végre hozzájárult ahhoz, hogy Románia és Bulgária a légi és tengeri forgalom szintjén márciusban csatlakozzon a schengeni övezethez, a romániai repülőterek lázas előkészületekbe kezdtek. A légikikötők vezetői tudták: gyorsan fel kell készülniük a változásra, ugyanis szorít az idő. 

A Hotnews hírportál január eleji összeállítása szerint a közlekedési tárca úgy ítélte meg, az erdélyi repülőterek többsége felkészült arra, hogy a humán erőforrás, az informatikai rendszerek és az ellenőrzések vonatkozásában teljesítse a szigorú feltételeket. Cătălin Predoiu belügyminiszter kijelentette: a bukaresti repülőtéren osztrák határellenőrök segítik majd a román kollégáik munkáját annak érdekében, hogy könnyebben kiszűrjék a hamis útleveleket és megakadályozzák, hogy illetéktelenek jussanak be a schengeni övezetbe.

A mumus: az unió EES-rendszere

A kolozsvári repülőtér illetékesei szerint az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI Europe) vezetői szintű brüsszeli ülésén, amelyen David Ciceo, a kolozsvári légikikötő vezérigazgatója is részt vett, napirendre kerültek az Európai Uniónak a légi közlekedésre vonatkozó rendeletei és intézkedései. Természetesen szóba került a romániai és bulgáriai repülőtereknek a schengeni övezethez történő csatlakozása is. 

A legégetőbb kérdés az Európai Unió új be- és kilépési rendszerének (EES-nek hívják, ami az Entry/Exit System rövidítése) beüzemelése – tudtuk meg. Ezt tulajdonképpen Európa külső határai biztonságának növelésére hozták létre és helyezték működésbe, a „légi Schengenhez” csatlakozó országok reptereinek pedig március 31-e előtt jelenteniük kell a rendszer operacionalizálását. 

David Ciceo lapunkkal közölte: az EES-rendszer olyan számítógépes rendszer, amely az úgynevezett harmadik országok állampolgárait veszi nyilvántartásba, amennyiben átlépik a schengeni térség külső határait. Tudatta azt is, hogy az Európai Bizottság célja, hogy 2024 nyarán végleges döntést hozzon az EES-rendszer működéséről, a teljes körű operacionalizálásról szóló becsült határidő pedig 2024 októbere.

A reptéren is üzembe helyezik a külső határt védő rendszert

A vezérigazgató által az ACI Europe megbeszélésén elhangzottak alapján rendelkezésünkre bocsátott dokumentum szerint az EES automatizált rendszer, amelyet az Európai Unió a harmadik országok (EU-n kívüli / Európai Gazdasági Térségen kívüli / Svájc) állampolgárai határátlépéseinek automatikus megfigyelésére fog használni. A rendszer ismerősnek tűnik a repülőtéri biometrikus szkennerek használatához szokott utazók számára. Jelenleg elsősorban azt ellenőrzik a határőrök, hogy az útlevelében szereplő fénykép egyezik-e az arccal, de az EES-technika többek között azt is ellenőrzi, hogy az érkező mennyi ideig tartózkodhat az EU-ban. Az EES csak az EU külső határain működik majd, például az Olaszországba repülő amerikaiak, a Franciaországba utazó britek számára.

A dokumentum szerint az EU be- és kiléptetési rendszerének biztosítania kell az EU külső határainak biztonságosabbá válását. A korszerű szkennerek azt is ellenőrzik, hogy az útlevelet regisztrálták-e valaha bevándorlási szabálysértés, például vízumsértés miatt. Az Európai Bizottság szerint az EES az ellopott személyazonosságokat és az útlevélcsalás egyéb formáit is képes észlelni.

Áthelyezik a határellenőrök bódéit

Kétségtelen, hogy az amúgy is számottevő bővítésen és átalakításon áteső kolozsvári repülőtérnek gyorsan alkalmazkodnia kell az új követelményekhez annak érdekében, hogy pontosan kettéválassza a schengeni országok és a harmadik országok állampolgárainak útlevél-ellenőrzését. Míg előbbiek esetében nincs útlevél- és vámellenőrzés, utóbbiaknak mindkét intézkedésre számítaniuk kell. Ugyanakkor a nem schengeni utasok úti okmányát természetesen továbbra is szigorúan ellenőrzik, és a változás nem érinti a poggyászok ellenőrzését, hiszen az a légi közlekedés biztonságát szolgálja, a schengeni csatlakozástól függetlenül.

A schengeni szabályok értelmében nem schengeni utasok nem kerülhetnek a schengeni terminál érkezési szintjére, hiszen onnan – határellenőrzés hiányában – zavartalanul besétálhatnának a schengeni övezetbe.

Az intézkedések életbe léptetése érdekében többek között át kell helyezni a határellenőrök bódéit, új utassávokat kell kialakítani az érkezési és indulási terminálon.