Krumpli, szilva, nudli: gombócfőző előkészítősök

Krumpli, szilva, nudli: gombócfőző előkészítősök
Apró lisztes kezecskék (29 pár!) és nagy-nagy lelkesedés – a gombóc- és nudlikészítés fortélyait lestük el a 13 kislányból és 16 fiúcskából álló előkészítő osztályos csapatunkkal a Kolozsvári Református Kollégium részeként működő szakiskola mindenféle modern főzőeszközzel felszerelt konyháján az Iskola másként hét egyik délelőttjén.

MAKKAI MÁRIA

Már eleve felszerelkezve érkeztünk a főzéshez szükséges alapanyagokkal, így a kis nebulók az ételkészítés minden láncszemével megismerkedhettek. A krumpli pucolása, reszelése, a tészta készítése, szaggatása, a nudlik sodrása és a gombócok megtöltése annyira összekovácsolta a kis csapatot, hogy az ott lévő néhány felnőttnek meg a segédkező szakácstanulóknak külön élmény volt az aprócska lisztes kezeket és a nagy lelkesedést látni. Az egészséges életmódra való nevelés szép példáját tapasztalhattuk meg a közösségben, hiszen a főzés tudományával már ebben a korban érdemes megbarátkoznia fiúnak és lánynak egyaránt.

Mit tanulhat egy gyerek a konyhában? Konyhai szabályokat, önfegyelmet, felfedezi a jól végzett munka örömét, megtanul együtt dolgozni másokkal, és rájön arra, hogy az a legfinomabb étel, amelyben a mi munkánk, tudásunk és odaadásunk is benne van. Nem véletlenül szokták mondani, hogy az anyák és a nagyanyák főztje a legjobb, mert ők a tudásuk mellé a szeretetüket is beleteszik.

Az előkészítősökkel végzett konyhai foglalkozáson arra törekedtünk, hogy megmutassuk: a főzés lehet szép élmény, szeretettel végzett munka, nem pedig rosszkedvvel, kényszerből végzett családi elvárás. Ha ez a kis élmény megmarad bennük, akkor később is emlékeznek rá, amikor a konyhán sürgölődve rájönnek: az otthoni ízek az igaziak.