Krokodilfogakra bukkantak Dél-Erdélyben

Krokodilfogakra bukkantak Dél-Erdélyben
Három szakember – köztük Venczel Márton, a nagyváradi Kőrösvidéki Múzeum kutatója – dolgozta fel azt a krokodilfogakat tartalmazó leletet, amely több mint száz éve a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban található, ám eddig nem vizsgálták meg. Az ötféle fogat magába foglaló lelet azért érdekes, mivel a Szeben megyei Vöröstorony falu közeléből származik, ahol cápafogakat már találtak, de krokodilfogakat még nem.

– Több mint száz évvel korábbi gyűjtemény részeként, a Brukenthal Múzeum tulajdonát képezik a most megvizsgált krokodilfogak. A Szeben megyei Vöröstorony-szoros mellett találhatók eocén korú üledékek, és abból gyűjtötték ezeket több mint száz évvel ezelőtt, vélhetőleg az 1800-as években, de magángyűjteményből is kerültek krokodilfogak a múzeum tulajdonába az 1930-as években – mesélte a Szabadságnak Venczel Márton múzeumi kutató, aki szerint ötféle fogtípust azonosítottak most.

– Az állatok a mai glaviárok ősei lehettek. Úgy gondoljuk, hogy ez a leletegyüttes, pontosabban az állatok feltehetőleg a mai Észak-Afrika területéről származó Maroccosuchus-ra emlékeztető fosszíliákkal lehettek rokonságban és az eocén középső időszakában kerülhettek a mai Erdély területére – magyarázta a kutató. Hozzátette: Romániából csak ez a lelet ismeretes. Azt is elmondta, hogy az eocén végére teljes mértékben eltűntek ezek az állatok Európából, mert az eocén-oligocén közötti időszakban jelentős időjárásváltozás következett be, azaz a hőmérséklet hűvösebbre fordult, ami nem kedvezett ezeknek az állatoknak.

– A leletet 2022 végén sikerült azonosítani. Az egyik fogon ugyan volt cédula, amelyen németül írta, hogy krokodilfog, de más adattal nem rendelkeztünk róla. Egyébként a Vöröstorony-szoros melletti terület cápafog-lelőhelyként volt ismeretes. A nagyszebeni Brukenthal gyűjteményben cápafogak is vannak, és több kutató is doktorált erről – mondta még el Venczel Márton.

A kutatásban még részt vett Vlad A. Codrea a Babes-Bolyai Tudományegyetemről és Nicolae Trif a nagyszebeni Brukenthal Múzeumból.

A gaviálfélékhez tartozó krokodilok ma Ázsia dél-keleti részében élnek. Jellegzetességük a hosszú és keskeny ormány, továbbá a rengeteg fog. A mostani felfedezés azért is fontos, mivel bebizonyosodott, hogy Romániában új gerinces állatfajta létezett, másrészt az is nyilvánvalóvá vált, hogy az állatok innen észak-nyugat Afrikába vándoroltak. A három kutató felfedezéseit a nagyváradi Herpetológiai Klub kiadványában – North Western Journal of Zoology – ismertették.