Kossuth-szónokverseny: generációk közti különbségekről vitáznak

Kossuth-szónokverseny: generációk közti különbségekről vitáznak
Szónoki tehetségüket, vitakészségüket és talpraesettségüket mérhetik össze azok, akik a nagy múltú Kossuth-szónokversenyre jelentkeznek. A 24. alkalommal megrendezett verseny egyik kiemelt témája idén a generációk közötti különbség lesz, a résztvevőknek pedig előre megadott szempontok alapján kell egyperces TikTok-videót készíteniük. A verseny döntőjét november 11-én a budapesti Nemzeti Színházban szervezik, ahol a legeredményesebb versenyzőt 300 ezer forinttal jutalmazza majd a zsűri. Az eseményt a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezi.

„Versenyünk névadója, Kossuth Lajos nemcsak kiemelkedő politikus és államférfi, de a magyar retorikatörténet egyik legnagyobb alakja is volt – az idén 24. alkalommal megrendezett szónokverseny ezért viseli az ő nevét. Kossuthot egy generáció választotta el a 19. század magyar kultúrtörténetének másik jelentős rétorától, Petőfi Sándortól. Mindkét nagy előd előtt tisztelgünk tehát azzal, hogy az idei Kossuth-szónokverseny témájául a generációk közti különbségeket választottuk” – mondta Pölcz Ádám, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének munkatársa és a Kossuth-szónokverseny főszervezője.

A 16-30 év közötti pályázók maximum egyperces, saját gyártású videóval jelentkezhetnek. A videókban többek közt a készpénzhasználat, a lexikális tudás, valamint az otthoni főzés mellett vagy ellen, ugyanakkor a generációk közti hasonlóságok és különbségek kapcsán kell érvelniük.

A szónokverseny egy online és két jelenléti fordulóból áll. A szakmai zsűri értékelése alapján a döntőbe jutott versenyzők háromperces, klasszikus szónoklatban és vitahelyzetben egyaránt összemérhetik tudásukat a november 11-én megrendezett döntőn.

„A magyar nyelv identitásunk legfontosabb eleme. A Kazinczy Műhely ösztönzésére különböző intézmények és szervezetek fogtak össze a korszerű magyar nyelvstratégiáért, nyelvművelésért – ennek eredménye a megújított Kossuth-szónokverseny. Anyanyelvi programjainkkal valamennyi korosztályt el kívánjuk érni a legkisebb településtől a fővárosig, ezért versenyzőinket is a legkorszerűbb kommunikációs platformok használatára buzdítjuk” – mondta Balázs Géza egyetemi tanár, a verseny egyik zsűritagja, a Kazinczy Műhely alapítója.

A versenyzőknek október 20-ig saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük a pályázati anyagukat, a kisvideót ugyanakkor zárt Youtube-link formájában a szervezők által megadott e-mail címre is elküldhetik. Fontos, hogy a versenyzők használják a #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek a TikTokon, valamint jelöljék meg a @kultura.hu csatornát (www.tiktok.com/@kultura.hu) is.

A Nemzeti Színházba a videós fordulók legjobbjait hívják majd be. A legeredményesebb szónok 300, míg a második és harmadik helyezett 200 és 100 ezer forintot vihet majd haza, a szervezők azonban emellett több különdíj kiosztását is tervezik. A megadott hashtageket érdemes nyomon követni a TikTokon, a közönség által legígéretesebbnek tartott szónokok számára ugyanis a zsűri közönségdíjat ad majd át.

Az idei Kossuth-szónokverseny zsűrijének elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója lesz.

A versenykiírás, a pályázathoz kapcsolódó adatvédelmi tájékoztató és további információk a www.kultura.hu oldalon találhatók.