Korszerű technológia a mobilitás szolgálatában

Korszerű technológia a mobilitás szolgálatában
Ezzel a jelszóval szervezte meg szombatra az Energetikai Hatékonyság és Időjárási Változások Erforrásközpontja (CREESC), valamint a Trasylvania Evolution a nálunk premiernek számító Smart Mobility Cluj 2019 elnevezésű rendezvényt a BT Aréna és a Kolozsvár Aréna közötti térségben.

Az eseményen harminc partner mutatta be a fenntartható közlekedést szolgáló járműveit és elképzeléseit. Elektromos gépkocsikat, rollereket, robogókat, hibridautókat, kerékpárokat lehetett megcsodálni, és – főként a fiatalok örömére – az autók kivételével, néhány száz méteren vezetve kipróbálni.

A legnagyobb érdeklődést az elektromos személygépkocsik keltették, azok előnyeivel és bizonyos hátrányaival együtt. Elsősorban a töltési kapacitások növelésével és a feltöltési idő csökkentésével kapcsolatban merülnek fel aggodalmak. Napjainkban már 4-500 kilométer megtételére képesek ezek a zajmentes és nulla károsanyagkibocsátású járművek, amelyek feltöltése történhet közterületen, de akár éjszaka, kedvezményes ártarifával működő, a lakás külsejébe beépített töltőállomással is. Viszont az is igaz, hogy az akkumulátorok gyártása káros és ritka anyagokat igényel, magát a villamosenergiát is valahogyan elő kell állítani.

Az egyik látogató felvetette: ő egy nagy tömbházban lakik, és emiatt hogyan lehet majd osztozkodni feltöltéssel kapcsolatos gondokon? Erre a szakemberek nem tudtak mást mondani, mint azt, hogy a helyi körülmények fogják rávinni a lakóközösségeket a kölcsönösen elfogadható megoldásra.  

A mozgékonyságot népszerűsítő expó óhatatlanul Jules Verne klasszikus Nemo kapitánya Nautilusának mottóját ébreszthette fel a nagyérdeműben: Mobilis in mobilis. Amihez napjainkban az emberi szemlélet mobilitására is szükség van.