Koronavírus – már öt megye piros zónás

Koronavírus – már öt megye  piros zónás
A legutóbbi tájékoztatás óta 4278 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában azt követően, hogy országszerte több mint 35 ezer koronavírus-tesztet végeztek – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 812 318-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, 746 779 SARS-CoV-2-fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak.

Szerdán 77, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 20 586-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A GCS adatai szerint az elmúlt nap során 40 férfi és 37 nő elhalálozását jelentették. Őket Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Galac, Gorj, Ialomiţa, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Suceava, Temes, Vaslui, Vâlcea, Ilfov megyei, illetve bukaresti kórházakban kezelték.

A halálos áldozatok közül egy személy a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartozott, három személy 40 és 49 év közötti, hét személy 50 és 59 év közötti, tizenkilenc 60 és 69 év közötti, huszonegy 70 és 79 év közötti volt, huszonhat beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet. A 77 elhalálozott személy közül 75 más betegségben is szenvedett. A járvány kezdete óta 186 külföldön élő, COVID-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg.

Jelenleg 8795 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, 1032 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. Románia területén 43 457 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 12 527 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 57 455 személy található házi, 127 pedig intézményes karanténban.

Brassó megyében a keddi 2,94-ről szerdán 3,04-re nőtt az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma, így vörös zónának minősül. Továbbra is a vörös zónába tartozik Ilfov megye (3,04), Máramaros megye (3,04), Kolozs megye (3,42) és Temes megye (5,24).
A fővároson kívül 10 megye tartozik a sárga övezethez (azaz a fertőzöttségi arány 1,5 és 3 közötti), a zöld zónához (1,5 ezrelék alatti fertőzési rátával) pedig 26 megye.

A GCS szerint a legtöbb új megbetegedést Bukarestben jegyezték (707). Kolozs megyében ez az arány 309.

A február 22-e és 28-a közötti héten jegyzett, a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható elhalálozások 33 százaléka Bukarestben, valamint Máramaros, Temes, Arad és Konstanca megyében történt – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). 

A heti rendszerességgel kiadott jelentés értelmében a jelzett időszakban igazolt új koronavírusos fertőzések 39,7 százalékát Bukarestben, illetve Temes, Kolozs, Brassó és Ilfov megyében jegyezték. A járvány kezdetétől számítva minden hatvankettedik fertőzött egészségügyi alkalmazott volt.

Az elhunytak 85,4 százaléka 60 éven felüli volt, 59,6 százalékuk férfi. A koronavírus okozta szövődmények miatt eddig elhunytak 95,2%-ának volt még legalább egy nyilvántartott betegsége – áll még a jelentésben.

Gépkocsiban (drive thru) is fognak oltani

Akár a gépkocsiban is beadhatják a koronavírus-elleni vakcinát az oltási kampány harmadik szakaszában – nyilatkozta Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány országos koordinátora. Ez azt jelenti, hogy az áprilisban kezdődő harmadik oltási kampányban be akarják vezetni a drive thru típusú oltási módot. „A közeljövőben beazonosítjuk az ehhez alkalmas helyeket, és esetleg azokat a városokat, amelyeket figyelembe vehetünk a drive thru oltóközpont létrehozásakor. Másrészt az elsődleges célkitűzésünk a mobil oltóközpontok operatívabbá tételéhez kapcsolódik, amelyek vidéken fognak működni. Ott azokat is beoltják, akik nem tudnak elmenni valamelyik oltópontba. Ezeket a központokat akkor fogjuk tudni működtetni, amikor visszaigazolják az oltóanyag-szállítás ütemtervét, és elegendő vakcina fog állni a rendelkezésünkre, amelyek lehetővé teszik az összes központ beindítását. Ezért emlékeztetem a lakosokat a várólista hasznosságára, mivel ahogy beindítanak egy-egy központot, a lakosokat erről értesítik, és előjegyzik ezekbe” – nyilatkozta Gheorghiță.