Kormányátalakítás: az RMDSZ a tárgyalóasztalnál marad

Kormányátalakítás: az RMDSZ a tárgyalóasztalnál marad
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Marcel Ciolacuval, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével a kormányátalakításról és kormányfőcseréről folytatott vasárnapi tárgyalásról távozva a sajtónak elmondta: felhatalmazása van arra, hogy ne fogadja el a fejlesztési minisztérium elvesztését, de megjegyezte, hogy "nem hagyta el a tárgyalóasztalt".

Folytatták vasárnap a tárgyalást a kormánykoalíció vezetői a kormányfőcseréről. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a területi vezetőkkel folytatott konzultációk után korábban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy pártja továbbra is együtt akar működni az RMDSZ-szel, majd kijelentette, hogy javasolni fogja a szövetségnek vegye át az energiaügyi és az európai alapok minisztériumát a kormányfőcserét követően megalakuló jövendőbeli kormányban.

A Hotnews hírportál összefoglalója szerint a tárgyalásról távozó Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy már elfogadták több minisztérium, így a sportminisztérium összevonását, annak érdekében, hogy csökkentsék a kormányzati struktúrát. Ellenben a szövetség részéről arra kapott felhatalmazást, hogy kérje a korábbi koalíciós jegyzőkönyv, megállapodás betartását, és amennyiben megmaradnak a fejlesztési minisztériummal valamint a környezetvédelmi minisztériumhoz hasonló tárcával, akkor tovább tárgyalnak. Megjegyezte, hogy már pénteken szóba került az energiaügyi és az európai alapok minisztériuma vagy az egészségügy, és már akkor tudott volt, hogy ezeket nem fogadják el. Azt is kijelentette, hogy a tárgyalóasztalt nem hagyták el, az RMDSZ a kormányt sem hagyja el, legfeljebb „eltaszítani” lehet őket. Úgy vélte, amikor az államfő kinevezi majd Marcel Ciolacut miniszterelnöknek, majd az ő felelőssége lesz a miniszterek kinevezése.   

A Hotnews hírportál politikai forrásokra hivatkozva arról is ír, hogy az RMDSZ vezetőinek állítólag egy második forgatókönyvet is felajánlottak arra az esetre, ha kilépnek a kormányból. Konkrétan a Szociáldemokrata Párt azt javasolta, hogy parlamenti szinten folytassák az együttműködést, és cserébe az RMDSZ jelenlegi államtitkárai és vezetői a különböző hivatalok élén a tisztségükben maradnak.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Facebook oldalán osztotta meg a témával kapcsolatos nyilatkozatát:  

“A Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülésén arra kaptam felhatalmazást, hogy a koalíciós pártok vezetőitől továbbra is a protokollum betartását kérjem. Ez nemcsak számunkra fontos üzenet, hanem a társadalom felé is: az aláírt protokollum, az adott szó mindenkit kötelez, függetlenül attól, hogy eltelt másfél év. Csak az adott szó betartásával lehet a politikai vezetőkbe vetett bizalmat visszaépíteni.

Az RMDSZ a kormányzás felelősségét 2024-ig vállalta. 2020 decembere óta folyamatosan bizonyítunk a ránk bízott minisztériumok élén. Eredményeink magukért beszélnek, a professzionalizmusunk és a komolyság, amellyel részt vettünk a kormányzásban, a legerősebb érveink. Semmi okunk tehát lemondani azok vezetéséről.

Pénteken tájékoztattam a koalíciós pártok vezetőit a Szövetség álláspontjáról. Már akkor elmondtam nekik, hogy a felajánlott európai alapok minisztériumának és az energiaügyi minisztérium vezetését nem tudjuk elfogadni, és továbbra is ragaszkodunk az általunk vezetett tárcákhoz. Abban viszont rugalmasak tudunk lenni, hogy a fejlesztési minisztérium megtartása mellett tárgyalhatunk a környezetvédelmi minisztérium cseréjéről más, hasonló tárcával. Korábban is tettünk már egy kompromisszumot, amikor beleegyeztünk abba, hogy a sportminisztériumot beolvasszák egy másik minisztériumba. Én azt javasoltam, hogy legyen egy önálló sporthatóság, hiszen jövőre olimpiai játékok lesznek.

Jelenleg érvényben van egy koalíciós megállapodás az RMDSZ, a PNL és a PSD között, és mindaddig, amíg az államelnök ki nem nevezi Marcel Ciolacut miniszterelnöknek, ez a megállapodás érvényben is marad. Ezt követően a kinevezett miniszterelnök felelőssége a további tárgyalás, az ő felelőssége eldönteni, hogyan akar tovább kormányozni.”

 

Borítókép: gov.ro (illusztráció)