Könyvvásár vásár nélkül, programok teltház nélkül

Kárpótlásul online könyvbemutatókkal is várják az érdeklődőket

Könyvvásár vásár nélkül, programok teltház nélkül
„Idén sem lesz tényleges könyvvásár. Nehéz kimondani ezeket a szavakat, hiszen mindig az volt a célunk, hogy teret adjunk az erdélyi magyar kiadóknak, hogy könyveik, szerzőik találkozhassanak az olvasókkal, és ez már második éve nem tud megvalósulni” – fogalmazott Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke és a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár társszervezője az idén november 11. és 14. között tartott könyves szemle beharangozó sajtótájékoztatóján.

Betegesre karcsúsodott rendezvénnyel jelentkezik idén a vásárhelyi könyvvásár – jelentette ki Káli Király István, hiszen tavalyhoz hasonlóan idén is elmarad a tulajdonképpeni vásár, csak a máskor a vásárt kiegészítő programokat tudják megtartani a szervezők. Káli Király István azt is kiemelte: a találkozás lehetőségén kívül a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár a túléléshez nélkülözhetetlen lélegzetvételnyi oxigénhez juttatta volna az erdélyi magyar kiadókat.

Mint elmondta, saját felmérése szerint 2020-ban az erdélyi kiadók 35 és 70 százalék közötti bevételcsökkenést szenvedtek el. „Felmérik ennek a súlyát?” – tette fel a költői kérdést az erdélyi kiadókat tömörítő szervezet elnöke, akinek elmondása szerint idén 27 erdélyi és magyarországi kiadó állított volna standot a vásáron.

Szepessy Előd, a társzervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke továbbra is a könyvek, az olvasás népszerűsítését látja a rendezvény legfontosabb feladatának, ezért kéthetes online kampányt indítottak az írott kultúra és az irodalom szerepének, fontosságának tudatosítása érdekében. Ezt a célt hivatottak szolgálni a különböző programok is, így Bogdán Zsolt Saját Faust című önálló estje is, amelyben a színművész az idén 70 éves költő, Markó Béla életművének keresztmetszetét viszi színpadra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében november 11-én este hét órától.

Pénteken, november 12-én este hat órától ugyancsak a nagyteremben irodalmi estre hívják az érdeklődőket Marosvásárhely, az irodalom bölcső-városa címmel, amely során Demény Péter, Káli István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor beszélget Mészáros Sándor moderálásában.

Szombaton, november 13-án délelőtt 11 órától a hagyománnyá vált gyerekkoncertre várják a családokat, idén Bíró Eszter áll színpadra Időradír című produkciójával. Délután öt órától Könyv és fazék címmel interaktív, főzéssel fűszerezett beszélgetésre várja a látogatókat Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián a színház Underground termébe. A nap zárásaként este hét órától a Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordításai alapján készült És Rómeó és Júlia… című produkció látható Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában.

Szepessy Előd a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kiadók megmutathassák legújabb köteteiket az olvasóknak, erre pedig a vásár idén online lehetőséget biztosít: november 11-től 13-ig, naponta 12 és 19 óra között élő online könyvbemutatókkal várják az érdeklődőket a vásár Facebook-oldalán.

Az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték három író-olvasó találkozója is az online térbe költözik. Makkai Kinga, a vásár gyerekprogramjainak szervezője elmondta: idén elvárásaikat felülmúlva 357 csapat, több mint 1000 gyerek jelentkezett a 7. alkalommal megszervezett vetélkedőre. Az olvasójáték döntője idén is elmarad, a beküldött munkák alapján hirdetnek nyertest és ajándékozzák meg a gyerekeket az Alfonsín Gergely Edóval, Kiss Judit Ágnessel és Szabó Róbert Csabával való virtuális találkozás lehetőségével.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a színház nagytermében és az Undeground teremben sorra kerülő programok esetében a részvétel zöldigazolványhoz kötött. A színházi előadásokra és gyerekkoncertre a színház jegypénztárában és a biletmaster.ro oldalon válthatnak jegyet a nézők, az irodalmi programokra pedig helyet kell foglalni, amelyet szintén a biletmaster.ro oldalon vagy a színház jegypénztárában tehetnek meg.

(Borítóképen a sajtótájékoztató résztvevői, balról Szepessy Előd, Káli Király István és Makkai Kinga. Fotó: Szigeti Szenner Szilárd)