Konföderációs Kupa: német győzelem, portugál bronzérem

Konföderációs Kupa: német győzelem, portugál bronzérem
A német labdarúgó-válogatott története során először megnyerte a Konföderációs Kupát. A kisdöntőben Portugália diadalmaskodott.

Fordulatos bronzmeccs

A portugál labdarúgó-válogatott hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a mexikói csapatot. A két együttes a csoportküzdelmek során is találkozott, akkor 2–2 volt a végeredmény.

A moszkvai helyosztó (42 659 néző, vezette az egyesült arab emírségekbeli Fahad Al Mirdasi) nagy részében a meccstől felmentést kapott vezér, Cristiano Ronaldo nélkül felálló Európa-bajnok futballozott fölényben. Több mint kétszer annyit próbálkozott kapura lövéssel, mint ellenfele, de gólt még büntetőből sem tudott szerezni az első játékrészben (a 17. percben a videobíró tanúsága szerint Andre Silva ellen tört szabálytalanság a 16-oson belül, a sértett azonban kihagyta a lehetőséget, Guillermo Ochoa megfogta a gyenge lövést). Ez volt a portugálok sorozatban negyedik kihagyott 11-ese, a chileiek elleni büntetőpárbajban nem tudtak egyszer sem betalálni.

A második félidőben aztán a tengerentúli gárda Luis Neto öngólja révén vezetést szerzett, ám a rendes játékidő ráadásában Pepe kiegyenlített.

A hosszabbításban – ezúttal kezezés miatt – ismét 11-eshez jutott Portugália, Adrien Silva pedig ezúttal már nem hibázott. A hátralévő időben mindkét csapatból kiállított egy-egy játékost a bíró, az eredmény azonban már nem változott.

Eredmény, bronzmérkőzés: • Portugália–Mexikó 2–1 (gól: Pepe – 90 + 1. és Adrien Silva – 104. perc, 11 m, illetve Luis Neto – 54. perc, öngól; kiállítva: Nelson Semedo – 106. perc, illetve Jimenez – 112. perc).

A két csapat összeállítása:

PORTUGÁLIA: Rui Patricio – Nelson Semedo, Pepe, Luis Neto, Eliseu – Gelson Martins, Joao Moutinho (82. perc Adrien Silva), Danilo Pereira (82. perc Andre Gomes), Pizzi (91. perc William Carvalho) – Andre Silva, Nani (csapatkapitány; 70. perc Ricardo Quaresma). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.MEXIKÓ: Guillermo Ochoa – Miguel Layun, Nestor Araujo, Hector Moreno, Luis Reyes – Hector Herrera, Rafael Marquez (csapatkapitány; 106. perc Maro Fabian), Andres Guardado (80. perc Jonathan dos Santos) – Carlos Vela, Oribe Peralta (61. perc Hirving Lozano), Javier „Chicharito” Hernandez (85. perc Raul Jimenez). Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio (Kolumbia).

Egy találaton múlott a finálé

A német–chilei döntőt 57 268 néző tekintette meg a szentpétervári Krestovski Stadionban, a találkozót a szerb Milorad Mazics vezette. A két csapat a csoportmérkőzések során is megmérkőzött, akkor 1–1 volt az eredmény.

A mérkőzés elején egyértelműen a dél-amerikai csapat játszott veszélyesebben, Ter Stegennek többször is védenie kellett. A chileiek kihagyott helyzetei pedig megbosszulták magukat, ugyanis még ugyanabban a percben, mikor Vidal átlövése után Sánchez bevehette volna Ter Stegen kapuját Medel hatalmasat hibázott hátul, a németek köszönték, és Werner passzából Stindl az üres kapuba gurított.

A bekapott gól alaposan megzavarta a Copa America bajnokát, a szünetig hátralévő időben a világbajnok akarata érvényesült, akár az előnyüket is növelhették volna.

A folytatásban az egyenlítésért küzdő chileiek játszottak fölényben, de a hetvenedik percig a németek viszonylag simán őrizték minimális előnyüket. A hajrára fokozódott a nyomás Ter Stegen kapuján, azonban a befejezésekbe rendre hiba csúszott, vagy a német kapus védett, így ha nehezen is, de a németek megúszták kapott gól nélkül az összecsapást, és első számú klasszisaikat el sem hozva (áltagéletkor mindössze 24 év 244 nap) elhódították a trófeát, amely negyedszer került az aktuális világbajnokhoz.

Eredmény, döntő: • Németország–Chile 1–0 (gól: Lars Stindl – 20. perc).

A két csapat összeállítása:

NÉMETORSZÁG: Marc-André Ter Stegen – Shkodran Mustafi, Antonio Rüdiger, Matthias Ginter – Joshua Kimmich, Sebastian Rudy, Leon Goretzka (92. perc Niklas Süle), Jonas Hector – Lars Stindl, Julian Draxler – Timo Werner (79. perc Emre Can). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.CHILE: Claudio Bravo (csapatkapitány) – Mauricio Isla, Gary Medel, Gonzalo Jara, Jean Beausejour – Charles Aranguiz (81. perc Angelo Sagal), Marcelo Diaz (53. perc Leonardo Valencia), Arturo Vidal – Pablo Hernández – Eduardo Vargas (81. perc Edson Puch), Alexis Sanchez. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi (Argentína/Spanyolország).

Julian Draxler a legjobb

A döntő után a Konföderációs Kupa győztes német válogatott csapatkapitányát, Julian Draxlert választották az oroszországi torna legjobb játékosának. A 23 éves csatár elsőségéről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) technikai csoportja döntött, az Aranylabdát az egykori argentin futballsztár Diego Armando Maradona nyújtotta át.

A francia Paris Saint-Germain játékosa csapata minden meccsén pályára lépett, egy gólt lőtt és egy gólpasszt adott. A chilei támadó, Alexis Sanchez kapta az Ezüstlabdát, Draxler honfitársa, Leon Goretzka pedig a Bronzlabdát.

A gólkirályi címért járó Aranycipőt Timo Werner (RB Lipcse) érdemelte ki, a tornán három gólt lőtt, s emellett két gólpasszt adott. Werner a Bundesliga legjobb góllövője is volt a múlt idényben 21 góllal és 8 gólpasszal. Az Ezüstcipőn másik két német osztozott, Lars Stindl és Leon Goretzka 3–3 találattal.

Legjobb kapusnak várt módon a chilei Claudio Bravót választották, a hálóőr az első két csoportmérkőzésen ugyan nem lépett pályára, az Aranykesztyűt főleg az elődöntőn a 11-es párbajon elért teljesítményéért kapta, amikor hárította a portugálok mindhárom büntetőjét.

A tornagyőzelem trófeája mellett Németország a Fair Play díjat is megkapta, mivel az öt mérkőzés során mindössze nyolc sárga lapot kaptak a válogatott tagjai, s összesen csak hatvanhat alkalommal szabálytalankodtak.