Konferencia Liga: Folytatódott a CFR-csoda a Slavia ellen (FRISSÍTVE)

Ismét 5–0-ra alázták az FCSB-t

Konferencia Liga: Folytatódott a CFR-csoda a Slavia ellen (FRISSÍTVE)
Ahogy egy héttel korábban Prágában, most a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban is meglepte a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Slaviát: a cseh fővárosban elért 1–0-s siker után csütörtökön este 2–0 (1–0) arányban nyertek a vasutasok a Konferencia Liga G-csoportjának a negyedik fordulójában.

A bajnokcsapat ismét célratörően játszott, és Ciprian Deac büntetőből elért találatával (11. perc) és a brazil Yuri Matias fejesgóljával (85. perc) győzött.

A CFR 1907 jelesre vizsgázott védekezésben és helyzetkihasználásban, s szüksége is volt erre már a meccs kezdetétől, mert már az első percben gólszerzéssel próbálkozott a nigériai Moses Usor, de 18 méteres lövését hárította az olasz Simone Scuffet kapus. A 9. percben David Jurasek lövése megpattant Yurin, de a horvát–német Denis Kolinger kivágta a labdát a gólvonalról. Ugyanebben a percben Yuri szögletből a kapufára fejelt, utána viszont következett a büntető: a horvát Karlo Muhart elkaszálta a nigériai Peter Olayinka, és a portugál Luis Godinho játékvezető a mészpontra mutatott. Ciprian Deac higgadtan értékesítette a 11-est (1–0).

Szünetig csak a Jindrich Trpisovsky edzette Slavia támadott, több helyzete is volt: a libériai Murphy Dorley gyengén lőtt (21. perc), aztán a hosszabbításpercekben kisebb „tűzijáték” volt a CFR kapujánál. A 45. + 3. percben Jurasek a kapu fölé lőtt két méterről, Scuffet védett Christ Tiehi lövésénél (45. + 7. perc), majd az ukrán Tarasz Ivanovics Kacharaba volt pontatlan két ízben is (45. + 7. és 45. + 12. perc).

A mérkőzés az első félidőben szűk negyedórára félbeszakadt, amikor a 27. percben rosszul lett a lelátón egy nő. Elsősegélyben részesítették, hordágyra tették, majd kórházba szállította a mentő.

Térfélcsere után is a Slavia volt a támadóbb fél, de meddő próbálkozásai voltak, míg az 57. percben az elefántcsontparti Bismark „Nana” Adjei-Boateng ollózásos lövése sokkal veszélyesebb volt, de a labda mellément. Egy percre rá a túloldalon Boateng honfitársa, Ibrahim Benjamin Traore lőtt középről fölé. A 74. percben Ondrej Lingr jó beadásáról lemaradt a csapatkapitány Stanislav Tecl, majd a 81. percben lövés helyett egymást zavarta a 16-oson belül Lingr és Olayinka. S a helyzetek ezúttal is megbosszulták önmagukat: a brazil Roger Rodrigues szögletet harcolt ki, ugyanő ívelte be a labdát, jól érkező honfitársa, Yuri Matias pedig fejjel betalált a 85. percben, és beállította a végeredményt.

Dan Petrescu csapata: Simone Scuffet – Cristian Manea, Yuri Matias, Denis Kolinger, Mário Camora (csapatkapitány) – Ciprian Deac (46. perc Lovro Cvek), Bismark „Nana” Adjei-Boateng (89. perc Ovidiu Hoban), Karlo Muhar, Roger Rodrigues (89. perc Claudiu Petrila) – Emmanuel Yeboah (78. perc Cephas Malele), Rangelo Janga (65. perc Christopher Braun); fel nem használt cserék: Rareş Cristian Gal, Cristian Bălgrădean – Karlo Brucsics, Andrei Burcă, Jean-Claude Billong, Mihai Bordeianu, Sergiu Buş.

A statisztikai adatok szerint a Slavia 68–32%-ban birtokolta a labdát, a CFR pedig csak 96 jó passzt jegyzett, a lövések száma 24–5 (kapura: 4–2 volt).

A vasutasok számára a Konferencia Ligában következik a török Sivasspor elleni kiszállás (október 27-én) és a koszóvói FK Ballkani elleni zárás (november 3-án). A bajnokságban a CFR 1907 hétfőn 21 órakor a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban fogadja a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t (élőben követhető a DigiSport, az Orange Sport és a Prima Sport tévéadón).A csoport másik mérkőzésén a koszovói FK Ballkani jól játszott a Sivasspor ellen, vezetést is szerzett Armend Thaqi révén, de a vendégek az utolsó 20 percben fordítani tudtak Hakan Arslan és a lengyel Karol Angielski találataival. A G-jelű négyest egymás elleni eredményének köszönhetően (mivel Kolozsvárott 1–0-ra nyert) a török együttes vezeti.Eredmények, Konferencia Liga, csoportkör, 4. forduló, G-csoport: • Kolozsvári CFR 1907–Slavia Praga (cseh) 2–0 (gól: Ciprian Deac – 11., 11 m és Yuri Matias – 85. perc) • FK Ballkani (koszovói)–Sivasspor (török) 1–2 (Armend Thaqi – 36. perc, illetve Hakan Arslan – 72. és Karol Angielski – 81. perc). Az állás:1. Sivasspor    4    2    1    1    7–6    7
2. Kv. CFR    4    2    1    1    4–2    7
3. Slavia    4    1    1    2    4–6    4
4. Ballkani    4    1    1    2    8–9    4
FCSB–Silkeborg összesítésben: 0–10

Akárcsak Dániában, a fővárosi Nemzeti Arénában is 5–0 (2–0) arányban nyert a Silkeborg IF a B-csoportban az FCSB ellen, így a Nicolae Dică edzette csapat most már biztosan nem juthat tovább.Az FCSB most már nem kímélte annyira alapembereit, de így is csúfos vereséget szenvedett. A Kent Nielsen edzette skandinávoknak ezúttal bő negyedóra kellett a 2–0-s vezetéshez (az első találkozón hét perc alatt jutottak eddig a részeredményig), a csütörtök esti összecsapáson Kasper Kusk (12. perc), Anders Klynge (16. perc, direkt szögletből), Sören Tengstedt (63. perc), valamint Sebastian Jörgensen (68. és 70. perc) osztozott a gólokon. Romániai együttes 1992 óta nem kapott 10–0-t egy párharc során, akkor az UEFA-kupa első fordulójában a Krajovai Electroputere végzett így a görög Panathinaikosz együttesével (hazai pályán 0–6, idegenben 0–4). A csúcstartó viszont a Bákói Selena, amely 1991-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájában búcsúzott 0–11-es összesítéssel a német Werder Bremen ellenében (hazai pályán 0–6, idegenben 0–5).Az FCSB-t a becsületgóltól is megfosztották a körülmények, ugyanis 0–3-as állásnál a 65. percben a csereemberek összehoztak egy találatot (Eduard Radaslavescu beadását David Miculescu rárúgta, Oliver Sonne pedig a gólvonalon túlról vágta ki a labdát), viszont a skót Nicholas Walsh nem észlelte mindezt.Az FCSB összeállítása: Ştefan Târnovanu – Valentin Creţu, Denis Haruţ, Rachid Bouhenna, Alexandru Pantea – Darius Olaru, Malcom Edjouma (73. perc Marco Dulca), Răzvan Oaidă (46. perc Eduard Radaslavescu) – Andrei Cordea (75. perc Alexandru Musi), Andrea Compagno (67. perc Ianis Stoica), Octavian Popescu (46. perc David Miculescu); fel nem használt cserék: Andrei Daniel Vlad – Andrei Dumiter, Matei Tănasă, Ştefan-Sorin Moraru, Radu Boboc és Bogdan Rusu.Az FCSB október 27-én Brüsszelben a belga RSC Anderlecht vendége lesz, november 3-án pedig az angol West Ham Unitedet fogadja, de továbbjutási reménye már nincs.A csoport másik meccsén, a West Ham–Anderlecht összecsapáson 2–1-re győztek az angolok, akik ezzel továbbjutottak. A találkozón a belga szurkolók kiviselték magukat, a drukkerek egy csoportja fáklyákat gyújtott, és székeket dobált a hazai nézőkre. A rendbontás megfékezésére, a két tábor szétválasztására a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. Az egyik Anderlecht-szurkoló a pályára is befutott, őt a biztonságiak kapták el.A brüsszeli labdarúgóklub később jelezte: ez a viselkedés elfogadhatatlan. „A klub egyeztet majd a szurkolókkal, mert sem a saját stadionunkban, sem idegenben nem toleráljuk az ilyen magatartást” – mondta a belga együttes Anderlecht szóvivője, aki hangsúlyozta: határozottan elítélik a történteket, és bocsánatot kérnek.
David Moyes, a negyedik győzelmével már biztos továbbjutó West Ham skót vezetőedzője elégedetten nyugtázta a belga fél gyors reagálását, emlékeztetve rá, hogy ma már egyetlen klub sem szeretné, hogy ilyen jellegű cselekményekkel kössék össze a nevét.
A BBC honlapja a rendbontás kapcsán 13 előállított drukkerről számolt be, valamint négy sérült rendőrről, akik közül kettő kórházi kezelésre szorult. Egyiküknek a fejbőrét kellett összevarrni, másikuknak minden valószínűség szerint eltört a csuklója. A 13 előállított egyike az utóbbi sérülést okozó drukker, tucatnyi társát hivatalos személy elleni bántalmazással gyanúsítják.Eredmények, Konferencia Liga, csoportkör, 4. forduló, B-csoport: • FCSB–Silkeborg IF (dán) 0–5 (gól: Kasper Kusk – 12., Anders Klynge – 16., Sören Tengstedt – 63., továbbá Sebastian Jörgensen 2 – 68. és 70. perc) • West Ham United (angol)–RSC Anderlecht Brüsszel (belga) 2–1 (Said Benrahma – 14. és Jarrod Bowen – 30. perc, illetve Sebastiano Esposito – 89. perc, 11 m). A sorrend:1. West Ham    4    4    0    0      9–  4    12
2. Silkeborg    4    2    0    2    12–  4    6
3. Anderl.    4    1    1    2      2–  3    4
4. FCSB    4    0    1    3      1–13    1
A Konferencia Liga csoportkörének 4. fordulójában a Szalai Ádám nélkül játszó svájci FC Bázel 3–3-as döntetlent játszott a pozsonyi Slovannal idegenben, Kerkez Milos AZ-je pedig 1–0-ra kikapott a ciprusi Apollon Limasszoltól. Kerkez 63 percet játszott az Apollon ellen, csapata ezúttal kikapott – a ciprusi gárda egy góllal felülmúlta az AZ 67 Alkmaart, amely így elvesztette százszázalékos mérlegét. A vereség ellenére a holland együttes továbbra is nagyon magabiztosan vezeti az E-csoportot 9 ponttal.Látványos mérkőzést láthattak a futballrajongók Pozsonyban, ahol a Slovan és az FC Bázel csapott össze. A svájciak keretében nem volt ott Szalai Ádám, ám a gólokkal így sem maradtak adósak. A Bázel szerezte az első gólt, ám a második félidő elején már kettővel vezetett a hazai csapat. Ez nem törte meg a vendégegyüttest, sikerült visszakapaszkodnia, így 3–3-as döntetlen lett a találkozó vége.A francia OGC Nizza/Nice, cserepadján a fiatal román idegenlégiós Rareş Iliével meglepetésre 2–1-re kikapott a Riviérán a cseh 1. FC Slovackótól.A korábbi CFR 1907-játékos, Adrian Păun csapata, a Hapóél Beér-Seva (a román csatár még nem nevezhető a KL-ben) hazai pályán remizett a lengyel Lech Poznannal.A West Hamon kívül még három együttes már most biztosította továbbjutását: a török Isztambul Basaksehir, a spanyol Villarreal és a svéd Djurgårdens IF.Az FC Vaduz (liechtensteini)–SC Dnyipro-1 (ukrán) összecsapást a román Marian Barbu vezette, a győztes gólt a 91. percben szerezte Artem Olekszandrovics Dovbik.

*

Eredmények, Konferencia Liga, csoportkör, 4. forduló:A-csoport: • Isztambul Basaksehir (török)–RFS (lett) 3–0 • Fiorentina (olasz)–Hearts of Midlothian (skót) 5–1. A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Isztambul Basaksehir 10 pont, 2. Fiorentina 7, 3. Hearts 3, 4. RFS 2.C-csoport: • Bécsi Austria (osztrák)–Villarreal (spanyol) 0–1 • Hapóél Beér-Seva (izraeli)–Lech Poznan (lengyel) 1–1. Az állás: 1. (és már továbbjutott) Villarreal 12 pont, 2. Lech Poznan 5, 3. Hapóél Beér-Seva 3, 4. Austria 1.D-csoport: • Partizán Belgrád (szerb)–1. FC Köln (német) 2–0 • OGC Nizza/Nice (francia)–1. FC Slovacko (cseh) 1–2. Az állás: 1. Partizán 8 pont, 2. Nice 5, 3. Köln 4 (5–6), 4. Slovacko 4 (7–9).E-csoport: • Apollon Limasszol (ciprusi)–AZ 67 Alkmaar (holland) 1–0 • FC Vaduz (liechtensteini)–SC Dnyipro-1 (ukrán) 1–2. Az állás: 1. AZ 9 pont, 2. Dnyipro-1 7, 3. Apollon 4, 4. Vaduz 2.F-csoport: • Djurgårdens IF (svéd)–KAA Gent (belga) 4–2 • Shamrock Rovers (ír)–Molde FK (norvég) 0–2. Az állás: 1. (és már továbbjutott) Djurgårdens 10 pont, 2. Molde 7, 3. Gent 4, 4. Shamrock Rovers 1.H-csoport: • Slovan Pozsony/Bratislava (szlovákiai)–FC Bázel (svájci) 3–3 • Zalgiris Vilnius (litván)–Pjunik Jereván (örmény) 2–1. Az állás: 1. Bázel 7 pont, 2. Pjunik 6, 3. Slovan 5, 4. Zalgiris 4.

Borítókép: A második találat után örül a két brazil, Yuri és Roger – FOTÓ: FACEBOOK/CFR1907
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

CFR 1907: GYŐZELEM AZ ELSŐ FELKÉSZÍTŐN

Az osztrák edzőtáborban tartózkodó Kolozsvári CFR 1907 labdarúgó bajnokcsapata első felkészülési mérkőzését a helyi területi bajnokságban játszó FC Wels ellen vívta, és magabiztos 4–0 (2–0) arányú győzelmet aratott. A gólokon Mike Cestor (12. perc), Ciprian Deac (37. perc) és Claudiu Petrila 2 (52. és 86. perc) osztozott.

Sport