Költöznének a zsuki Tetaromból a vállalatok

Költöznének a zsuki Tetaromból a vállalatok
Több vállalat is elköltözne a zsuki Tetarom III ipari parkból, mert komoly gond számukra a vasúton való átkelés. Gheorghe Ioan Vuşcan prefektus az illetékes hatóságokkal zajlott egyeztetést követően úgy nyilatkozott, hogy mindegyikük hathatós támogatását kérte a park hozzáférhetőbbé tétele érdekében.

– Olyan külföldi cégek készülnek kivonulni az ipari parkból, mint a Bosch vagy a De’Longhi, mert az áru- és munkaerőforgalmukat egy vasúti sorompó akadályozza, amelynél nagyon hosszú a várakozási idő. Arra kértük a Román Vasúttársaság, az országutakért felelő hatóság, a Tatarom park és a megyei tanács képviselőit, hogy próbáljanak meg közösen megoldást találni a helyzetre. Nagyon súlyos gonddal állunk szemben, mert a vállalatok ahelyett, hogy terjeszkednének, kivonulnának a parkból, amit nem kellene megvárnunk. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, látva, hogy fontos befektetők hagyják el az ipari parkot – fogalmazott a prefektus. Hozzátette: a Tetarom III Park alkamazottai kettőnél több órát vesztegetnek várakozással a vasúti sorompónál.

– Sokan emiatt nem pályáznak meg állást ezeknél a parkban működő cégeknél, nagy a fluktuáció. Ugyanakkor az áruszállító teherautóknak is sokat kell várakozniuk. 2007-ben az ipari park tervében szerepelt egy Kolozsvárt Zsukkal összekötő gyorsforgalmi út és egy vasút fölötti híd, de egyiket sem építették meg. Még azt sem tudtuk megoldani, hogy a közlekedési lámpákat összehangoljuk a vasúti átkelőnél, hogy csökkentsük a várakozási időt – részletezte Vuşcan, aki nehezményezte, hogy a helyzet idáig fajult, és a megyei tanács nem lépett közbe jobban a helyzet megoldásának elősegítése érdekében. 

A prefektus tájékoztatta a közlekedési minisztériumot is a felmerült problémáról, és rámutatott, hogy a megyei tanács pályázhatna európai uniós pénzforrásokra egy ilyen vonatkozású projekttel. – Az ipari park vállalatai azt kérték, hogy készítsünk egy, a forgalom rendszerességére vonatkozó tanulmányt  június 1-ig – mondta a prefektus.