Kolozsváros okos város, a PIN-kódja kilenc számos…

Gyulafehérvár és Temesvár is megelőz a „smart” projektek terén

Kolozsváros okos város,  a PIN-kódja kilenc számos…
Mindenki azt gondolná, hogy a hazai városok közül Erdély fővárosa veszi a legjobban igénybe a korszerű technológia vívmányait, elvégre az okostelefonokra telepített számítástechnikai programok segítségével lehet parkolóhelyet keresni, buszjegyet vásárolni, de a közszállítási vállalat applikációinak köszönhetően megnézhetjük, mikor indul egy-egy busz a végállomástól, milyen útvonalon halad, s tömegközlekedéssel hogyan jutunk el Á-ból B-be. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal virtuális közalkalmazott segítségével könnyíti a polgárok ügyintézését, sőt a jóváhagyásokat és engedélyeket is elektronikus formában bocsátják már ki a számítástechnikai és távközlési fellegvárnak tartott kincses városban. Igen ám, de valami mégis sántít: a „smart” projektek vonatkozásában Gyulafehérvár és Temesvár is megelőzi Kolozsvárt. Utóbbiból még „kinézné” az ember, de ki gondolta volna, hogy Erdély történelmi fővárosa a képzeletbeli pódium legalsó fokára szorul?

A Romániai Okosvárosokért és Mobilitásért Egyesület (Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate – ARSCM) által közölt statisztikai adatok szerint Gyulafehérvár vezet a „smart”, azaz okos projektek vonatkozásában: jelenleg 96 ilyen jellegű applikációt használhatnak a polgárok Erdély történelmi fővárosában. Érdekes megjegyezni, hogy az adatok szerint Bukarestben, Konstancán és Brassóban kevesebb mint 10 okos projekt lebonyolítása van folyamatban, míg Krajován egy sem. A statisztikai adatok szerint Temesváron 19, Kolozsváron pedig összesen 11 okos projekt zajlik.
Eduard Dumitraşcu, az ARSCM elnöke úgy véli, a korszerű technológiai fejlesztések bevezetése meghatározóan növeli a romániai metropoliszokban élő polgárok kényelmét és biztonságérzetét. Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) a számítástechnikai és távközlési fejlesztésekkel foglalkozó ügynöksége szakemberei szerint az okos megoldások beüzemelése akár 20 százalékkal is csökkentheti a munkába, és az onnan hazavezető út időtartamát. Éves szinten, állítják a szakértők, ez négy szabadnapot tesz ki, mi több, az alternatív közlekedési megoldások 15-20 százalékkal csökkentik az autóbalesetek, a sérülések, illetve az erőszakos cselekedetek számát.

Föld alatti távközlési hálózat

Bár az utóbbi években jelentős gazdasági fejlődést ért el, Bukarest lassan halad a különböző területeken életbe léptetett okos megoldások terén. A főváros javára szól, hogy jelenleg a Netcity föld alatti kábelhálózat már több mint ezer kilométert tesz ki, s a fejlesztés folytatódik.
Szintén Eduard Dumitraşcu gondolja azt, hogy a SmartCity megoldások és az infrastrukturális fejlesztések életbevágóan fontosak Románia fejlődése szempontjából. – Bukarestben például 40 millió eurót fektettek be a föld alatti távközlési hálózatba, az elkövetkező években az összérték 70 millióra rúg majd. Ilyen mértékű befektetéseket csakis a köz- és magánszféra összefogásával lehet megvalósítani – fogalmazott a szakember.


A MyCluj segítségével könnyű jelezni a gondokat

Az okos megoldások közé tartozik például a közúti forgalmat figyelő és kezelő, a parkolóhelyek megüresedését és az autóvezetőket ezekre az üres helyekre irányító rendszer. Utóbbi akár 15 százalékkal is csökkentheti a belvárosi zsúfoltságot, a sofőrök ugyanis előre tudják, hova hajtsanak, hol van elégséges parkolóhely. A helyhatóságok arra is törekszenek, hogy okos megoldásokat vezessenek be a levegő minőségének figyelésére és javítására, a térfigyelő kamerák felszerelésével és egy központi figyelő rendszer bevezetésével pedig a bűnözés is csökkenthető.

Antónia, a virtuális közalkalmazott
Kétségtelen, hogy Kolozsvár a legfejlettebb az „okos város” kategóriába tartozó projektek bevezetése terén. Mi több, a polgármesteri hivatal külön testületet hozott létre annak érekében, hogy az ilyen jellegű elképzelések folyatódjanak, ez a  Vállalkozói és IT Innovációs Konzultatív Tanács. Ebben a különböző számítástechnikai és távközlési cégek képviselői, illetve szakemberei vesznek részt.
Az edirect.eguvernare.ro platform segítségével a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal lehetővé teszi a polgárok számára, hogy elektronikus formában igényelhessék és kaphassák meg az városrendezési bizonylatokat, az építkezési és felszámolási engedélyeket, a jóváhagyásokat és láttamozásokat. Ezen kívül, ugyanazon platform segítségével, az építkezők online jelenthetik be a munkálatok elkezdését. A www.primariaclujnapoca.ro weboldalon az online fizetések (Plăţi online) részlegen a polgárok kifizethetik az urbanisztikai illetékeket, az Android vagy iOS operáció rendszerrel működő okostelefonokra telepíthető, ingyenes MyCluj applikáció segítségével pedig panasszal, javaslattal, észrevétellel fordulhatnak a helyhatósághoz. Akinek nincs okostelefonja, az a hordozható vagy asztali számítógépre  telepítheti a programot.
Erdély fővárosában is működik a városháza hatáskörébe tartozó parkolóhálózatot figyelő, érzékelőkkel ellátott rendszer, amely hozzásegíti a gépkocsivezetőket, hogy gyorsan helyet találhassanak járművüknek. Az applikáció nem csupán azt jelzi, hogy például a Széchenyi téri szabadtéri parkolóban hány hely ürült meg, hanem azt is, hányan várnak a beléptetésre, így a sofőr meg tudja saccolni, mennyi esélye van helyet találni. Jelenleg a helyhatóság hat sorompóval ellátott parkolót működtet, az applikáció 1309 helyet tart nyilván.
A közszállítás terén is innovatív megoldásokat alkalmazunk. A tömegközlekedési járművekre elhelyezett helymeghatározó (GPS) rendszerek adatokkal látják el a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) megrendelésére kifejlesztett CTP Cluj applikációt, így pontosan nyomon követhető, melyik jármű éppen hol tartózkodik. Az okostelefonokra telepíthető program útvonalakat javasol a felhasználóknak, illetve tájékoztatja őket, mennyit kell várniuk a kívánt autóbuszra, trolibuszra vagy villamosra.
A kolozsvári helyhatóság nagyot dobbantott az Antonia elnevezésű virtuális közalkalmazott bevezetésével. A mesterséges intelligenciát (AI – artificial intelligence) használó, a nap vagy az éjszaka bármelyik órájában elérhető számítástechnikai megoldás egyből az illetékes ügyosztályhoz irányítja a kérvényeket, mi több, a polgárok nyomon követhetik kérésük megoldási folyamatát. A városháza azt tervezi, a közeljövőben a bejáratnál egy szintén virtuális, hologram típusú „ember” fogadja és irányítja majd el a polgárokat az illetékes ügyosztályhoz. Minden valószínűség szerint a robot helyben megválaszolja a kérdések egy részét, így az irodában levő közalkalmazott a napi teendőkre összpontosíthat.

Boc „nagykövetet” küld a Szilícium-völgybe

Néhány héttel ezelőtt Kalifornia kormányzójának, illetve egy európai intézmény meghívására Kolozsvár polgármestere a Szilícium-völgyben járt. Emil Boc azt szeretné, hogy Kolozsvárnak állandó „nagykövete” legyen az Amerikai Egyesült Államok eme részén, annak érdekében, hogy kutassa fel az esetleges együttműködési lehetőségeket.
A Realitatea FM rádióadónak nyilatkozó városvezető megjegyezte: meggondolandó az, amit Amerikában látott: a tömegközlekedési sávon a több mint két személyt szállító járművek is helyet kapnak. Ugyanakkor az hatotta meg, hogy az autópályán sofőr nélküli gépkocsin közlekedett. – Beszállás előtt egy papírt kellett aláírnom, hogy saját felelősségre veszek részt a kísérleti stádiumban levő projektben. A jármű óránként 100 kilométeres sebességgel közlekedett, teljes biztonságban, előzött, megállt a villanyrendőröknél… – számolt be élményeiről a városvezető.