Kolozsváron láthatók Da Vinci találmányainak makettjei és festményeinek reprodukciói

Kolozsváron láthatók Da Vinci találmányainak makettjei és festményeinek reprodukciói
Megnyitották pénteken, január 7-én a kolozsvári Diákművelődési Házban a Leonardo da Vinci – Egy zseni találmányai nevet viselő vándorkiállítást, amely a polihisztor 45 találmányának és szerkezetének fából készült makettjét, valamint öt ikonikus festményének reprodukcióját vonultatja fel. A tárlat Bukarest után most kolozsvári helyszínnel tér vissza Romániába, folytatva azt a nemzetközi körutat, amely eddig 80 várost érintett világszerte és összesen 20 millió látogatót vonzott be, rekordot döntve ezzel a kulturális kiállítások látogatottságát tekintve. A pénteki, sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón Leonard Artur Horvath történész bevezetőjét követően felszólalt Marinela Marc megyei főtanfelügyelő, Emil Boc polgármester, Flavius Milăşan, a Diákművelődési Ház igazgatója, valamint Iancu Şerbănescu, a kolozsvári tárlat szervezője.

A Leonardo da Vinci – Egy zseni találmányai nevet viselő vándorkiállítás megnyitóján Marinela Marc megyei főtanfelügyelő úgy fogalmazott, valódi privilégium, hogy ez a tárlat Kolozsvárra érkezhetett, kivételes lehetőséget nyújtva a kolozsvári, Kolozs megyei diákok számára, hogy testközelből láthassák, tanulmányozhassák ezeket a különleges találmányokat. Emil Boc szintén kivételes eseményként határozta meg azt, hogy az oktatás és innováció városában ilyen rendkívüli és úttörő alkotások pontos makettjeit tekinthetik meg az érdeklődők. A polgármester szerint az a tény, hogy a világ egyik legismertebb alkotása, Da Vinci Mona Lisája is járványos időszakban látta meg a napvilágot, azt jelzi – és ez a jelenre vonatkozóan is kifejezetten fontos –, hogy a kreativitás és az alkotás bármilyen helyzetben képes utat törni magának. Iancu Şerbănescu, a kolozsvári tárlat szervezője elmondta: a vándorkiállítást a firenzei Leonardo da Vinci Múzeum indította útjára több mint tíz évvel ezelőtt, azóta pedig mindegyik kontinensen megfordult már, és kiemelt érdeklődésre tett szert mindenfelé.

Leonardo da Vinci valódi polihisztor, hiszen egy személyben volt kiváló festőművész, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író is. A Diákművelődési Házban 600 négyzetméteren kiállított művek között van Da Vinci több, 500 évvel ezelőtt tervezett repülőszerkezete, hidraulikus és építkezési gépe, valamint hadiszerkezete is: az emberiség egyik legnagyobb elméje a reneszánsz korban számos, ma is világszerte használt tárgy működésének alapelvét fektette le, a vándorkiállításon pedig az olasz mester 45 találmányának fából készült modellje tanulmányozható, nem csupán a tervrajzok, hanem pontosan elkészített fa makettek révén. A tárlaton továbbá megtekinthető Da Vinci öt ikonikus festményének reprodukciója, köztük a Mona Lisa és Az utolsó vacsora is.

A tárlat április 15-ig várja a látogatókat szerdától péntekig 16 és 20, szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között, iskolákból érkező diákcsoportok pedig keddtől péntekig 12 és 16 óra között járhatják körbe a kiállítást. A szervezők és a tanfelügyelőség között kötött megállapodás értelmében a kiállításon a diákcsoportok számára kedvezményes áron, hátrányos helyzetű, nevelőotthonokból érkező és speciális nevelési igényű gyermekek számára pedig ingyenesen szerveznek tárlatvezetéseket. A 12 éven felüli látogatók csak érvényes zöldigazolvány felmutatásával tekinthetik meg a kiállítást.

A megnyitóról készült fotóriport ide kattintva érhető el.

(Borítóképet készítette: Rohonyi D. Iván)