Kolozsváron a Batthyány család életét bemutató színdarab

Kolozsváron a Batthyány család életét bemutató színdarab
A Batthyány család történelmi szerepét bemutató Tony – szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét című egyfelvonásos színdarabot Kolozsváron is bemutatják a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében 2019. november 30-án, szombaton 19 órakor a Magyar Batthyány Alapítvány jóvoltából.

A történelmi színmű főszerepeit Tordai Teri és Horváth Lili színművésznők, illetve Barbinek Péter színművész alakítják. A darab hűen ábrázolja a Batthyány család történelmi szerepvállalását gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia levelezésének feldolgozásával.

Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke a premier kapcsán hangsúlyozta: a Batthyány család történelmi szerepének színpadi bemutatása igazi kulturális csemegének ígérkezik a határon túli magyar ajkú közösségek számára, amely történetmesélés keretében eleveníti föl a XIX. század hőseinek emlékét.

A színpadi produkció visszaemlékezés egy teljes életútra: gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit az akkori társasági életben Tony-nak hívtak, személye emlékképekben elevenedik meg, így üzenve a mai kor társadalmának. Időtlenné vált női sorsa, megélt történelmi szerepvállalása arra hívja föl a nézőközönség figyelmét, hogy mindaz, ami vele megesett a XIX. században, bármelyikünkkel megtörténhet akár most a XXI. században is!