KOLOZSVÁRI IT CÉG PROGRAMJA FUT A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁSON

KOLOZSVÁRI IT CÉG PROGRAMJA FUT A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁSON
Lassan-lassan beigazolódik az, amit Emil Boc polgármester évek óta rebesget: Kolozsvár nemsokára valóban Kelet-Európa Szilícium-völgyévé válik. Ennek egy újabb példája ma látott napvilágot: a NASA, azaz az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal számítógépes programot vásárolt az egyik kolozsvári számítástechnikai cégtől, jelenleg az űrhajósok laptopján a kolozsvári székhelyű Softland által kifejlesztett backup program fut.

A cég igazgatójától, Barla Lóránttól megtudtuk: a cég illetékesei észre sem vették, amikor tavaly októberben a NASA megvásárolta a Backup4all elnevezésű szoftver néhány licencét.- Tudtuk, hogy a NASA néhány alkalmazottja a mi backup szoftverünket használja, ugyanis néhányszor hozzánk fordultak segítségért, s észrevettük, hogy 2006 óta néhány alkalommal tőlünk vásároltak, de arra aztán nem voltam felkészülve, ami idén januárban érkezett email üzenetben. A NASA szakemberei elmagyarázták, milyen környezetben akarják használni az általunk kifejlesztett szoftvert, és néhány kérdést tettek fel a Backup4all licenceivel kapcsolatban. Részletes tájékoztatást nyújtottunk, s leírtuk, hogyan működik a program aktiválása. Néhány további email üzenet következett, amelyben elmagyarázták, hogy az aktiválási mechanizmusunk miért nem felel meg az általuk működtetett rendkívül biztonságos és elszigetelt laboratóriumaik számára. Tisztázták: az egyik alkalmazási hely éppen a Nemzetközi Űrállomás lesz. MICSODA?!  – írja Barla Lóránt.

A kolozsvári Softland képviselője hozzáteszi: elmagyarázhatatlan hangulat lett úrrá a cégben, amikor kollégáinak elmondta a hírt. – Mindenki ujjongott, csillogtak az emberek szemei, mindenki órák hosszat erről beszélt – számolt be a részletekről a szakember.

A Szabadsággal közölte: adott pillanatban a NASA szakembere nagyon specifikus kérdéseket tett fel, aztán közölte, hogy a ISS-en dolgozó asztronauták által használt laptokokra fogják installálni a programjukat.- Ordítva végigszaladtam a cégen, azt hitték, viccelek. Aztán rádöbbentek, hogy igaz - mesélte.Közölte: az elkövetkező hónapokban a NASA felinstallálta a Backup4all számítógépes programot, s végül, pontosabban május 31-én a Nemzetközi Űrállomásra is telepítették. A kolozsvári IT cég által fejlesztett szoftvert az űrállomás asztronautáinak laptopjain használják annak érdekében, hogy az állományokról biztonságos másodmentés készüljön.