Kolozs megye: húsz oltóközpont dolgozóinak beoltását kezdték el

Kolozsvári tájékoztató kampánnyal népszerűsítenék a vakcinát

Kolozs megye: húsz oltóközpont  dolgozóinak beoltását kezdték el
Kolozs megyében húsz oltóközpontban kezdték el a koronavírus elleni immunizációt tegnap, a rendelkezésre álló 3565 adag oltóanyagot az arra jogosult egészségügyi személyzet kapja meg három napon belül. A Clujana városi kórház udvarán Irina Munteanu, Kolozs megye alprefektusa, Mihai Moisescu, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója, valamint Micu Bogdan, a kórház orvosigazgatója nyilatkozott annak apropóján tegnap, hogy elkezdték az alkalmazottak immunizációját. De a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház 120 alkalmazottja és a megyében működő kisvárosi kórházak személyzetének egy része is megkapta a vakcinát. Az orvosigazgató szerint sokan szkeptikusak az oltás beadatása kapcsán, de egyre többen jelentkeznek az oltásra, miután látják, hogy nincsenek mellékhatásai. Hozzátette: egyetlen orvos sem ódzkodik a vakcina beadatásától, különösen azok nem, akik az élvonalban küzdenek a koronavírus ellen.

Három napra elegendő, összesen 3565 dózis koronavírus elleni vakcinát osztott szét a megyében működő oltóközpontoknak. Összesen 713 üvegcse jutott nekik, egy segítségével öt adagot lehet előállítani. – A járványkórházban befejezték a személyzet beoltását, a többi egészségügyi intézmény maga szervezi alkalmazottai immunizációját. Eddig minden rendben zajlik, minden egészségügyi dolgozó hozzájuthat az oltóanyaghoz – beszélt a jelenlegi helyzetről Irina Munteanu alprefektus. Hozzátette: adataik szerint Kolozs megyében az első szakaszban közel 12 ezer személynek adják be a vakcinát, az oltásra várók jegyzékét folyamatosan frissítik a kórházak. – A jegyzéket úgy állították össze, hogy amennyiben valaki nem felel meg a kritériumoknak, meggondolja magát, esetleg elutazott, más megkaphassa helyette a védőoltást – nyilatkozta az alprefektus.

Irina Munteanu elmondta: a vakcinákat hétfőn hajnali 5 órakor vették ki a katonakórház speciális hűtőszekrényeiből, ahol mínusz 80 Celsius-fokon tárolták őket, majd az adagokat átvették a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) munkatársai, akik a közegészségügyi igazgatóságra szállították őket. Az igazgatóságon arányosították őket, majd a kész adagokat a gyártó és a forgalmazó által előírt feltételek betartásával eljuttatták az oltóközpontokhoz.
 
– Kolozs megyében többek között Tordára, Bánffyhunyadra, Désre, Szamosújvárra és Aranyosgyéresre szállítottak vakcinát. Lévén hogy a kolozsvári katonakórház regionális központ, szintén tegnap reggel az ISU segítségével más megyékbe is jutott az oltóanyagból – mondta a kormány képviselője. Közölte azt is, hogy a szociális intézményekben, különösképpen az öregotthonokban élők és dolgozók is első körben részesülnek az oltóanyagból, hozzájuk is jutott a vakcinából.
 
– Két mobil oltóegység áll rendelkezésünkre, az egyiket a katonakórház, a másikat pedig a rehabilitációs kórház működteti, az idősotthonok lakóinak és személyzetének immunizációja segítségükkel zajlik. Ugyanakkor végezzük a szükséges előkészületeket a lakosság általános beoltásához, ami átszervezéseket feltételez – tette hozzá Irina Munteanu.

Mihai Moisescu, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója arra emlékeztette az újságírókat, hogy első körben az orvosokat, ápolókat és az egészségügyi intézmények személyzetét oltják be. Ugyanakkor előreláthatóan jövő héten megkapják a vakcinát a kórházakban tevékenykedő orvostanhallgatók és egyetemi oktatók, rezidensek és önkéntesek. Őket a fogorvosok és a gyógyszertárak dolgozói követik. 
– A kórházakon kívül működő oltóközpontok számára szükség van a közegészségügyi igazgatóság illetékeseinek jóváhagyására ahhoz, hogy azokban is elkezdődhessen a kampány. Mihelyt a központok illetékesei kérvényezik a beleegyezést, minden iratot csatolnak, kiszállunk a helyszínre, és néhány napon belül megkaphatják az engedélyt – magyarázta Moisescu. – Egy évfolyamon 800-900 orvostanhallgató tanul, reméljük, legalább 80 százalékuk beoltatja magát. Désen például, ahol több orvostanhallgató is önkéntes munkát végez, mindannyian kinyilvánították azon szándékukat, hogy igénylik a vakcinát. Hogy mit üzenek azoknak, akiknek kételyeik vannak az oltással kapcsolatban? Győződjenek meg a hatékonyságáról és oltassák be magukat – mondta a DSP igazgatója.

A Szabadság azon kérdésére, hogy mikor oltják be azokat, akik karitatív vagy szociális tevékenységet folytatnak és napi rendszerességgel többtucatnyi idős személlyel kerülnek kapcsolatba, Mihai Moisescu azt válaszolta: őket csupán a lakosság általános beoltása során oltják be.

Micu Bogdan, a Clujana kórház orvosigazgatója elmondta: 741 alkalmazottból 468-an iratkoztak fel az oltásjegyzékre, ami a számításai szerint az alkalmazottak 63 százaléka. – Reggel 7 órakor megkaptuk a vakcinákat, két órával később elkezdtük az oltást, amelyet első körben 120-an kapnak meg. Az előírásoknak megfelelően 2–8 Celsius-fokon tároljuk őket a hűtőszekrényben – beszélt a folyamatról. Hozzátette: első körben a fertőzésnek legkitettebb személyeket oltják be, éspedig azokat, akik az intenzív terápiás részlegen és a sürgősségin dolgoznak, illetve akik idősebbek – jelentette ki az orvos. Megjegyezte: természetesen mihelyt sorra kerül, ő is beoltatja magát. Azt is elárulta: hétfőn a személyzet tagjai közül 40, kedden 45, szerdán pedig 50 személyt oltanak be.
 
– Lassan divattá válik az oltás elutasítása, sokan szkeptikusak. Kezdetben nálunk is csupán 350 személy iratkozott fel az oltásjegyzékbe, de miután látták, hogy másoknál nem jelentkeznek mellékhatások, egyre többen kérték felvételüket az oltáslistára. A frissített listákat folyamatosan továbbítjuk a közegészségügyi igazgatóságnak. Egyetlen orvos sem ódzkodik, főleg azok nem, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel – mondta Micu Bogdan.

Megfelelő hőmérsékleten tárolják a védőoltásokat a kolozsvári katonakórházbanA Kolozs Megyei Sürgősségi Kórházban is elkezdték az oltáskampányt, ahol 120 egészségügyi dolgozó kapta meg hétfőn a szérumot. A városi kórházhoz hasonlóan az intenzív és a sürgősségi osztályon dolgozók jutnak hozzá először az oltáshoz: orvosok, asszisztensek, ápolók és betegszállítók. – Tizenöt éve dolgoztak az hírvivő RNS – angolosan mRNS – módszerrel kifejleszthető vakcinán, a technológiát mostanra sikerült véglegesíteni. Azt tanácsolom, oltassuk be magunkat – nyilatkozta Raluca Tat főorvos.

A hatóságoknak nem áll szándékukban olyan szabályokat bevezetni, amelyek hátrányos megkülönböztetésben részesíthetik azokat, akik nem oltatják be maguknak – nyilatkozta Raed Arafat. 
„Megtörténhet, hogy lesznek olyan nemzetközi rendezvények, amelyek esetében leszögezik: csak olyanok vehetnek részt, akik be vannak oltva. Erre is számítani lehet” – fogalmazott Arafat, hozzátéve, Románia nem tervez olyan szabályokat alkalmazni, amelyek ilyen jellegű diszkriminációhoz vezetnének.

A DSU vezetője hozzátette, alig várja, hogy hozzáférjen az oltáshoz. Tudatta: ha a már beoltott személy el is kapja a koronavírust, a betegség enyhe lefolyású lesz, és nem okoz maradandó károsodást a szervezetben. Szerinte előfordulhat, hogy a téli ünnepek után ismét jelentősen emelkedni fog az új koronavírusos megbetegedések száma. Figyelmeztetett: az oltáskampány elkezdése nem jelenti azt, hogy véget ért a járvány, és jöhetnek a lazító intézkedések, a hatóságok várhatóan meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában.

Tájékoztató kampányt terveznek Kolozsváron

Emil Boc polgármester egyetértett Alexandra Oană USR-s városi tanácsossal, aki a tegnapi tanácsülésen felvetette, hogy a koronavírus elleni oltás népszerűsítése érdekében az országos oltáskampány mellett helyi kampányt is szervezhetnének, amelyben a város közéleti személyiségei az oltás beadatására buzdítanák a lakosságot. A tanácsos még azt is javasolta, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal rendszeresen tájékoztassa a tanácsosokat és a közvéleményt a helyi oltáskampány alakulásáról.

Emil Boc elmondta: a polgármesteri hivatal is kiveszi a részét a kolozsvári oltóközpontok felszerelésében. Az önkormányzat jelölheti ki azt is, hogy egy-egy utca lakosai melyik oltóközpontban oltathatják majd be magukat. A lakosok az online platformon vagy a háziorvos segítségével jegyeztethetik elő magukat.

A polgármester mindenkit arra buzdít, hogy oltassa be magát. Hozzátette: amint lehet, ő is az elsők között oltatja be magát. Kolozs megyében három ezrelék alatti a fertőzési ráta, míg Kolozsváron 3,89 ezrelékes arányt jegyeztek. Boc reményét fejezte ki, hogy a fertőzöttek száma tovább csökken, és nemsokára életbe léptethetik a lazító intézkedéseket. Megjegyezte: az iskolák újranyitása a kormánytól függ. (N.-H. D)