Kiváló magyar és román teniszeredmények

Kiváló magyar és román teniszeredmények
A hétvégi tenisztornákon és a francia nyílt bajnokságon szereplő magyar és román versenyzők teljesítményét foglaljuk össze.

Strasbourgban és Nürnbergben történt

Párosban Mihaela Buzărnescu és Raluca-Ioana Olaru diadalmaskodott Strasbourgban a 226 750 dollár összdíjazású salakpályás versenyen. A román kettős az elődöntőben 7:5, 6:2-re verte a svájci Xenia Knoll és a brit Anna Smith duóját. Oláruék a fináléban egy óra és 48 perc játék után két 7:5-ös szettel jobbnak bizonyultak a harmadik kiemelt Nadja Kicsenok, Anastasia Rodionova (ukrán, ausztrál) párosnál, a döntőbeli sikert 9919 euróval és 280 WTA-ponttal jutalmazzák. Buzărnescunak ez az első ilyen sikere, Olaru kilenc páros és egy egyes bajnoki címmel, valamint további nyolc páros fináléval büszkélkedhet.

A franciaországi torna egyes versenyében Buzărnescu a negyedik favorit volt, s a negyeddöntőben a 8. kiemelt tajvani Szu-vej Hsziét verte 6:0, 6:3-ra. A végállomást az elődöntő jelentette, ahol fordulatos mérkőzésen, 140 perc játék után 2:6, 7:6 (5), 6:1 arányban kikapott a szlovák Dominika Cibulkovától. A 30 éves román teniszező 9274 eurós csekkel és 110 ponttal vigasztalódhat.

A tornát az orosz Anasztaszija Szergejevna Pavljucsenkova nyerte, miután a döntőben 6:7 (5), 7:6 (3), 7:6 (6) arányban legyűrte Cibulkovát.

A németországi, hasonló feltételek mellett megrendezett tornán Sorana Cârstea és Stollár Fanny is a negyeddöntőben búcsúzott. A hatodik kiemelt román teniszező a győzelem közelében állt, 2:6, 7:5, 1:0-s állásnál, közel kétórás csata után volt kénytelen sérülés miatt feladnia a meccset, úgy hogy a második szettben 4:3-ra vezetett és bréklabdája volt, onnan viszont elveszette a játszmát.

A selejtezőből főtáblára jutott Stollár Fanny a nyolcadik favorit cseh Katarina Siniakovától szenvedett 7:5, 6:4 arányú vereséget. A negyeddöntőbe jutás jutalma 4980 eurós csekk és 60 világranglistapont.

További eredmények, elődöntő: Johanna Larsson (svéd)–Katarina Siniakova (cseh, 8.) 4:6, 6:3, 6:1; Alison Riske–Kirsten Flipkens (belga, 3.) 6:3, 6:1. Döntő: Larsson–Riske 7:6 (4), 6:4.

Genf: Fucsovics első ATP-diadala

Fedőkép: Történelmet írt a magyar teniszező MTI-FOTÓ

Fucsovics Márton bejutott a fináléba az 501 ezer euró összdíjazású genfi férfi salakpályás tenisztornán, miután az elődöntőben szetthátrányból fordítva, 1 óra és 58 perc alatt 2:6, 6:4, 6:1-re legyőzte a hatodik helyen kiemelt amerikai Steve Johnsont. A folytatásban a döntőben is tudott diadalmaskodni.

A magyar szövetség Facebook-oldala alapján a 26 esztendős játékos 34 év óta az első magyar, aki döntőt játszhat ATP-versenyen (13-szoros ATP-győztes Taróczy Balázs Indianapolisban jutott akkor döntőbe, de elveszítette azt). A nyíregyházi teniszező egy nappal korábban két szettben legyőzte a kétszeres címvédő, harmadik helyen kiemelt, háromszoros Grand Slam-győztes svájci Stanislas Wawrinkát.

Fucsovics megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját, mivel fináléban 6:2, 6:2-re legyőzte a német Peter Gojowczykot. A magyar játékos kétszer is elvette riválisa adogatását, és 4:0-ra elhúzott, majd második játszmalabdáját értékesítve 33 perc elteltével szettelőnybe került. A folytatásban a 26 éves Fucsovics 2:2-nél brékelte Gojowczykot, aztán 4:2 után ismét, majd magabiztosan kiszerválta a mérkőzést, amely mindössze 67 percet tartott.   

Fucsovics révén 36 év után nyert magyar teniszező újra ATP-tornát, előzőleg Taróczy ünnepelhetett 1982-ben a hollandiai Hilversumban. A magyar teniszező 250 világranglistapontot gyűjtött, és 89 ezer eurót nyert.

Az első helyen kiemelt Dominic Thiem nyerte meg a szintén 501 ezer euró összdíjazású lyoni salakpályás férfi tenisztornát, mivel a szombati döntőben legyőzte a hazai közönség előtt szereplő Gilles Simont. A 24 éves osztrák játékos pályafutása tizedik trófeáját szerezte meg.

Eredmény, döntő: Thiem (osztrák, 1.)–Simon (francia) 3:6, 7:6 (1), 6:1.

Roland Garros

Főtáblára került Alexandra Dulgheru is a Roland Garroson, miután a harmadik, utolsó selejtezőfordulóban is győztesen hagyta el a pályát (tavaly ez nem neki nem sikerült). A román lány maratoni hosszúságú, 2 óra 46 perces találkozón bizonyult jobbnak a 23 éves német Tamara Korpatschnál, 6:1, 5:7, 7:6 (7) volt a végeredmény. A fordulatos meccsen a 28 esztendős teniszező egy gémre volt a győzelemtől 6:1, 5:4-es állásnál, utána viszont a döntő játszmában ő kellett kapaszkodjon 1:4 és 2:5 után, a rájátszásban pedig meccslabdát is kellett hárítania.

Így a női főtáblán hat román teniszező indul az év második Grand Slam-versenyén, Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina-Camelia Begu, Sorana Cârstea és Ana Bogdan mezőnyét Dulgheru egészíti ki (a top 100-ban alanyi jogon nevezhető Monica Niculescu sérülése miatt kihagyja a párizsi salakpályás vetélkedőt.

Alexandra Dulgheru bírja a maratoni hosszúságú meccseket, lapzártakor értesültünk, hogy az első fordulóban az amerikai Christina McHale-t is legyőzte három szettben. Következő ellenfele a 25. favorit észt Anett Kontaveit.

A harmadik selejtezőkörben még versenyben levő Irina Bara nem jutott főtáblára, 85 perces meccsen 6:4, 6:3 arányban kikapott az amerikai Caroline Dolehide-től. Bara 21 ezer eurós csekkel és 30 WTA-ponttal vigasztalódhat.

Babos Tímea egyesben a nyitókörben búcsúzott a francia nyílt teniszbajnokságon. A magyar játékos – aki tavaly is már az első fordulóban kiesett a párizsi salakpályás Grand Slam-tornán – hétfőn a selejtezőből főtáblára került spanyol Lara Arruabarrena Vecinótól kapott ki két szettben, 1 óra 29 perc alatt. Babos jól kezdett, az első szettben már 5:2-re vezetett, a rivális (91.) azonban egy brékkel visszajött a játszmába, amely végül rövidítéssel és Arruabarrena-sikerrel végződött. A második felvonás is egy Babos-brékkel indult, de a magyar játékos 2:0-s vezetése után a spanyol sorozatban öt játékot begyűjtve fordított. Ekkor még sikerült szépíteni, 5:3-nál azonban az ellenfél három meccslabdához jutott, és már az elsőt értékesítve begyűjtötte a győzelmet.

Babos párosban még érdekelt Párizsban: a hazai közönség előtt szereplő Kristina Mladenoviccsal játszik majd, akivel megnyerte az Australian Opent. Kettősük első kiemelt és az Ajla Tomljanovics, Su-aj Csang (ausztrál, kínai) duó ellen kezd.

Életében először továbbjutott az első fordulóban Mihaela Buzărnescu (egyébként főtáblásként is először van Párizsban, s rögtön a 31. kiemelést kapta). A román lány két 6:3-as játszmában bizonyult jobbnak az amerikai Vania Kingnél, találkozójuk 86 percet tartott. Buzărnescu bizonyítja egyenletesen jó formáját, a mérkőzést úgy nyerte meg, hogy kétszer is elvesztette saját adogatását. A találkozó során 18-szor ütött nyerőt, 23 ki nem kényszerített hibája volt, ellenfele statisztikája pedig 12/29. Buzărnescu eddigi jutalma 79 ezer euró és 70 világranglistapont, következő ellenfele a svéd Rebecca Peterson lesz.

Már az első körben megtorpant Marius Copil, Románia egyetlen férfi főtáblás képviselője, igaz, nem adta olcsón a bőrét az olasz Marco Cecchinato ellenében, aki három óra és 41 percet tartó maratoni ötszettes csatában gyűrte le. Copil hiába nyerte meg a két első szettet, a harmadikban már nem bírta végigvinni akaratát, a negyedik játszmát simán elvesztette, majd a végén sem bírta idegekkel a küzdelmet.

Copil először szerepelt a legjobb 128 között Párizsban, az első fordulós részvételért 10 világranglistapont és 40 ezer eurós csekk jár.

Eredmények, 1. forduló (a 64 közé jutásért, a torna honlapja szerint):

Női egyes: Arruabarrena Vecino (spanyol)–Babos 7:6 (5), 6:3; Buzărnescu (31.)–King (amerikai) 6:3, 6:3; Peterson (svéd)–Szu-vej Hszieh 6:4, 6:3; Dulgheru–McHale (amerikai) 5:7, 7:6 (5), 6:3; Katerina Kozlova (ukrán)–Jelena Osztyapenko (lett, 5.) 7:5, 6:3; Julia Putyinceva (kazah)–Konta Johanna (brit, 22.) 6:4, 6:3; Kontaveit (észt, 25.)–Madison Brengle 6:1, 4:6, 6:2; Katerina Siniakova (cseh)–Viktorija Azarenka (fehérorosz) 7:5, 7:5; Ji-ang Vang (kínai)–Venus Williams (amerikai, 9.) 6:4, 7:5.

Férfi egyes: Cecchinato (olasz)–Copil 2:6, 6:7 (4), 7:5, 6:2, 10:8; Martin Klizan (szlovák)–Györe László/Laslo Djere (szerbiai) 7:6 (6), 4:6, 7:6 (6), 6:1; Guillermo Garcia Lopez (spanyol)–Stan Wawrinka (svájci) 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (5), 6:3.