Király Kinga Júlia kapta a 2021-es Hévíz Irodalmi Díjat

Király Kinga Júlia kapta a 2021-es Hévíz Irodalmi Díjat
Király Kinga Júlia kapta 2021-ben a Hévíz Irodalmi Díjat a Pernacchia című, Federico Felliniről szóló esszéjéért, amely a Hévíz folyóirat 2020/1. számában jelent meg. A díjat november 17-én adták át Hévízen.

„A száz éve született Federico Fellini esetében nem tudok – nem is szabadna – elvonatkoztatni attól a kortól, amelyben a rendező nevelkedett. Nevezetesen: a fasizmus kiépülésétől és intézményes megszilárdulásától, egy diktátor felemelkedésétől és bukásától. Ezt az egybeesést, noha civilben kevés apolitikusabb rendezőt találni nála, ő maga is fontosnak tartotta hangsúlyozni, és csakugyan, a naplóját és interjúit olvasva leginkább olyan ember benyomását kelti, aki két álomvilág közt ingázik, a belső kivetülések és e kivetülések filmes reprezentációi között. Mégis, ha az életműből kiemeljük az 1970 és 1980 közötti opuszokat, egy nagyon is politikus rendező alakja körvonalazódik, aki a privát álmokat pretextusként használja, hogy a történelmi valóságot hatalmas tablókban vagy egy-egy kikacsintásnak beillő bohóctréfában tárja elénk” – írja Király Kinga Júlia a díjazott esszé bevezetőjében.

„Az esszé vallja, hogy a művészet nem független a kortól, amelyben megszületik, az igazán nagy művészet pedig éppen a saját korának megértésével képes kortalanná válni. Király Kinga Júlia szerint Fellini munkásságában egyszerre van jelen a nagy történelmi tabló és a bohóctréfa. Egyszerre életigenlő derű és megrendítő mélység, amely szerzőként és kulturális szereplőként talán magára Király Kinga Júliára is jellemző, és amely – szándékunk szerint – a volt és leendő Hévíz folyóirat szemléletét is meghatározza” – hangzott el a Hévíz folyóirat szerkesztője, Fehér Renátó méltatásában.

A Hévíz Irodalmi Díjat 2013-ban alapította Hévíz város önkormányzata. Az elismerést mindig a folyóirat előző évfolyamában megjelent legjobb írás kapja. A korábbi díjazottak: Fehér Béla (2013), Háy János (2014), Szántó T. Gábor (2015), Kemény István (2016), Bereményi Géza (2017), Takács Zsuzsa (2018), Földényi F. László (2019), Berta Ádám (2020). (Forrás: litera.hu)

(Borítóképen Király Kinga Júlia. Fotó: Simon Márk)