Kilencvenöt éves lenne Guttman Mihály karnagy (1926–2013)

Kilencvenöt éves lenne Guttman Mihály karnagy  (1926–2013)
Ma, július 21-én lenne 95 éves Guttman Mihály karnagy, karmester, zenetanár, a kolozsvári zenelíceum alapító igazgatója. Petrozsényban született, elemi osztályait a szülővárosában, középiskolai tanulmányait pedig az aradi római katolikus főgimnáziumban, illetve a Moise Nicoară líceumban végezte. Ezt követően Kolozsváron párhuzamosan két egyetemet végzett: a román Zene és Színművészeti Akadémián karvezetés szakot, a Bolyai Egyetemen pedig geológia–csillagászattant.

1949-ben alig 23 évesen megalapítja a kolozsvári zeneművészeti középiskolát, a későbbi zenelíceumot, amelynek karmestere, karnagya és kamarazene-tanára volt nyugdíjazásáig.    1950–1958 között a fenti tanintézmény igazgatója is volt. Pedagógusi tevékenysége során több száz emlékezetes zeneiskolai koncertet vezényelt, diákzenekart, leánykórust és kamarazene-együtteseket irányított. Pedagógusi tevékenysége mellett közel húsz éven át a kolozsvári Állami Filharmónia művészeti titkára volt 1959–1975 között.

A fentieken kívül koncertek karmestere volt, brácsásként és karmesterként a Kolozsvári Állami Magyar Opera bedolgozójaként is tevékenykedett. 1988–2009 között a tordaszentlászlói kórus karnagyi teendőit is ellátta. Neki köszönhetjük a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) 1994-es  újraalakulását is, amelynek tiszteletbeli elnöke volt.   

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: Munka Érdemrend (1954), Kulturális Érdemrend III. fokozat (1969), az EMKE Nagy István-díjjal tüntette ki (1998), az RMPSZ Ezüst Gyopár díjjal (1999), és megkapta a Románia Csillaga lovagi fokozatát is (2000). A magyar miniszterelnöktől 2000-ben vehette át a Kisebbségekért díjat Budapesten, illetve a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesektől a Kóta-díjat 2005-ben.

Nagyon büszke volt, amikor 1999. szeptember 29-én, Szent Mihály napján Tordaszentlászló díszpolgárává avatták. A Videopontes Stúdió 2005-ben Marius Tabacu rendezésében portréfilmet készített róla. 2008-ban a hazai énekkarok munkájának segítségére összeállította a romániai magyar zeneszerzők kórusgyűjteményét. Ő indította el Kolozsváron a magyar kultúra napjának kórushangversennyel való megünneplését, népdaléneklési versenyeket, kórustalálkozókat, magyar iskolásoknak karácsonyváró koncertet szervezett.

Még előttem van szeretett Misi bácsink magas alakja, és olykor, amikor nem jut eszembe a kolozsvári zenei élettel kapcsolatos részlet, arra gondolok: Misi bácsi biztos tudná ezt vagy azt.  Mert Misi bácsi mindent tudott az erdélyi magyar komolyzenével és a kórusénekléssel kapcsolatban. Jóságát és tudását nemcsak népes családja, azaz négy gyermeke, tíz unokája és hat dédunokája élvezhette, hanem mi, mindannyian, akik valaha is találkoztunk vele. Ne feledjük: amit ő elkezdett és egyedül véghez vitt, nekünk kell folytatni.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Húsz éve pihen a Házsongárdi temetőben Guttman Mihályné Takács Gabriella zenetanár, a kolozsvári zenelíceum alapítójának, Guttman Mihály karnagynak a felesége. A kiváló pedagógus közel harminc éven át volt a zenelíceum szolfézs-zeneelmélet és francianyelv tanára.
KultSzínTér