Kikerekedik, megújul tíz év után a Kolozsvári Magyar Napok

Kikerekedik, megújul tíz év után a Kolozsvári Magyar Napok
Az idei Kolozsvári Magyar Napok minden rendezvényén szükség lesz az oltási igazolásra, vagy PCR-teszteredményre, vagy orvosi igazolásra, amely bizonyítja, hogy az illető személy nemrég átesett a koronavírus-fertőzésen. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a rendezvények helyszínén gyorstesztet is végeztethetünk – tudhattuk meg Gergely Balázstól, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökétől a mai beharangozó sajtótájékoztatón. A tizenkettedik KMN-t augusztus 17. és 22. között szervezik meg. Ismét lesznek főtéri koncertek, amelyeken legtöbb ötezren vehetnek részt – ha csak addig nem lépnek életbe újabb enyhítő intézkedések. A KMN szervezői azonban ugyanazzal a jókedvvel és optimizmussal láttak neki a munkának, és szervezik meg nekünk, kolozsvári lakosoknak és ide látogatóknak a rendezvényt. Idén is adományozhatunk: a KMN során a Szent Mihály plébánia kertje kerítésének helyreállításához járulhatunk hozzá.

Kerekedik” jelszóval szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület az idei, immár tizenkettedik Kolozsvári Magyar Napokat (KMN).

– Az idei KMN arculatáról és jelszaváról Áprily Lajos Tavaszodik című verse jut eszembe, hiszen ahogy a vers, a KMN arculata is megújul. Ezt lehet kicsit letargikusan felfogni, ám van egy másik alapállás, a bizakodó és örvendő, amelyet mi inkább magunkénak érzünk, hiszen a változás mindenképpen jó irányba mutat – nyilatkozta Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. – Tavaly lezártuk a KMN első tíz évét. Most új ciklus kezdődik és a rendezvényünk is megújul. Szervezőként mi is ennek a kiteljesedésnek a részesei, sőt alakítói leszünk – tette hozzá.

Megtudtuk: a jelenleg érvényes hatósági rendelkezések alapján a Főtéren legtöbb ötezer résztvevővel szervezhetik meg az esti koncerteket. A KMN bármilyen rendezvényén csak oltási igazolással, vagy negatív PCR-teszteredménnyel vagy a fertőzésen átesett személyek orvosi igazolással lehet részt venni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az oltási igazolásnak állandóan nálunk kell lennie: a KMN információs pontjainál bemutatjuk az iratot, és kapunk egy karkötőt, amit viselnünk kell. A sajtótájékoztatón az is kiderül, hogy a Farkas utcában idén nem lesz kisszínpad, vásár viszont igen, akárcsak a Donathon futóversenyt és a belvárosban a Bor-utcát.

– Mivel idén emlékeztünk meg Pákey Lajos építész halálának századik évfordulójáról, és a KMN során eddig is nemes célokra gyűjtöttünk adományokat, arra gondoltunk, hogy ezúttal a Szent Mihály templom kertjét övező és Pákey Lajos által tervezett kerítés restaurálásához gyűjtünk adományokat. Még nem lehet tudni, hogy a kerítés teljes felújítása mennyibe fog kerülni, most zajlanak a számítások, tervezések – összegzett Gergely Balázs.

Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk: idén 200 programmal, 50 helyszínen várják az érdeklődőket. A központi helyszín most is a Főtér lesz, ahol este koncerteket tartanak. Új helyszínként említette a Református Kollégium udvarát, ahol könyvbemutatókat, beszélgetéseket szerveznek. A romkert lesz a gyermekprogramok helyszíne, és ott állítják fel az immár hagyományos középkori falut is. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen és a Sapientia EMTE székhelyén beszélgetéseket, a Tranzit Házban és a Sapientián filmvetítéseket szerveznek. De nem hiányoznak a városismereti séták sem. Megtekinthetjük majd a Pálosan szép az élet című utazó többnyelvű kiállítást, amely a rend életébe, tanaiba enged betekintést. A sportrajongóknak az Erdélyi Kárpát-Egyesület újra megszervezi a Kós Károly-teljesítménytúrát. Lesz még örömfőzés, bábszínházi és színházi előadás is.

Gergely Balázs a főtéri rendezvények kapcsán elmondta: a rendezvénysorozat kedd esti nyitógáláján a gödöllői Monarchia Operett Erzsébet, a magyarok királynéja című előadását mutatják be. Szerdán a tízedik születésnapját ünneplő Tokos zenekar lép fel. Csütörtök és szombat a „nosztalgia, visszatekintés napja, a megújulás jegyében”, ugyanis a szervezők visszanyúlnak a kezdetekhez, és a Kolozsvári Magyar Napok első évéből hívtak meg két előadót, a Knock Out zenekart és a Ghymes együttes alapítójának, Szarka Tamásnak új együttesét, amely több régebbi bandataggal együtt Ghymes-dalokat játszik majd. Pénteken első alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Magyar Opera az Opera Napokat, szombaton, a záró esten pedig a Hot Jazz Band, majd Hobo és zenekara lép fel.

A szervezők elmondták: közkívánatra újraindul a KMN TV, hiszen ezzel megteremtik a lehetőséget, hogy akik nem lehetnek Kolozsváron, otthonról is követhessék az eseményeket. A KMN TV egész napos műsorral készül, amelyben lesznek élő közvetítések, beszélgetések, koncertfelvételek is. A Kolozsvári Magyar Napok honlapja a július végén élesedik, az ekkor már végleges programmal. A programfüzetet a nyitógála után osztják szét.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja kifejtette: a konzulátus kulturális tevékenységének kiemelt pontja a KMN-n való részvétel, ezért idén hat programmal várják az érdeklődőket. Ezúttal is megszervezik a Kolozsvár Társaság fotókiállítását, Mészöly Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából pedig kiállítás nyílik, majd beszélgetés lesz. A 125 éves Nagybányai Festőiskola megünneplésére is eseménnyel készülnek a Bánffy-palotában, amely arra összpontosít, hogy milyen hatása volt az iskola a román képzőművészetre, illetve, hogy a román és magyar kultúra milyen hatással van egymásra. Később a Páneurópai Piknik Nincs parancs! című dokumentumfilmjének alkotóival, szereplőivel lesz beszélgetés, amelyet a Sapientia egyetemmel közösen szerveznek, majd augusztus 20-án a Magyar Művészeti Akadémia eucharisztikus tablókiállítása nyílik meg, és Szabó István Zárójelentés című filmjét is levetítik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.