Kijárási tilalom várható az oltatlanok számára

Kijárási tilalom várható  az oltatlanok számára
A 6 és 7,5 ezrelék közötti fertőzöttségi arány elérése esetében esedékes szigorításokat összegző kormányhatározatot fogadott el csütörtöki ülésén a Cîţu-kabinet. Eszerint 6 és 7,5 ezrelék közötti fertőzöttségnél pénteken, szombaton és vasárnap este nyolc órától kijárási tilalom lép érvénybe az adott településen, a boltok pedig délután hat órakor zárnak ezeken a napokon.

A határozat értelmében az uniós védettségi igazolást csak a 12 év feletti gyermekektől fogják kérni, tehát attól a korosztálytól, amelynek lehetősége van a koronavírus-elleni védőoltás felvételére.

Florin Cîţu miniszterelnök a kormányülés előtt nyilatkozva kijelentette: javasolta, hogy azokban a helységekben, ahol a fertőzöttségi szint miatt kijárási tilalmat vezetnek be, ez ne érintse a beoltott személyeket. Az elfogadott kormányhatározat szerint kijárási tilalom esetén mindazok szabadon közlekedhetnek, akik román vagy uniós oltási igazolással rendelkeznek.

A kormányhatározat szerint azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a három ezreléket, a vendéglőkbe, bárokba, uszodákba, sporteseményekre, előadásokra az uniós védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni, illetve Covid-zöldigazolvánnyal lehet részt venni magánrendezvényeken, például keresztelőkön, esküvőkön, nagyobb családi ünnepségeken is.

Mint ismeretes, a védettségi igazolás az oltottságot, a nemrég elvégzett koronavírus teszt negatív eredményét vagy a fertőzés korábbi átvészelését tanúsítja.

A 12 év alatti gyermekek mentesülnek a zöldigazolvány felmutatásának kötelezettségétől: eddig a 6 és 12 év közötti korosztályoknak is rendelkezniük kellett vele, vagyis teszteltetni kellett őket, hogy a dokumentumot megkaphassák. Ugyanakkor javasolták, hogy a 6 és 12 év közötti gyermekek tesztelés nélkül is részt vehessenek bizonyos tevékenységekben a 3 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken.

Florin Cîţu indítványozza azt is, hogy a bevásárlóközpontok étkező részlegeit kerítsék be, és azok kizárólag uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhassanak. „Nem korlátozhatjuk a beoltott személyek szabadságát pusztán azért, mert Romániában egyesek nem hajlandók beoltatni magukat” – jelentette ki a kormányfő egy online rendezvényen.

CSEKE: TÖRVÉNY KELL AZ OLTÁS KÖTELEZŐVÉ TÉTELÉHEZ

Cseke Attila ügyvivő miniszter szerint kizárólag törvénnyel lehet bevezetni az oltás esetleges kötelezővé tételét az alkalmazottak bizonyos kategóriái számára. Hangsúlyozta, jómaga is kívánatosnak tartaná például az egészségügyi alkalmazottak kötelező beoltását, ám időt kért ahhoz, hogy erre jogi megoldást találjon a kormány. A miniszter közlése szerint szintén csak törvénnyel írható elő, hogy az oltatlan egészségügyi dolgozókat a saját költségükre rendszeresen teszteljék. Cseke Attila értésre adta, hogy támogatja ezt a megoldást. Államfő kedden nyilatkozott arról, hogy a koronavírus elleni oltást kötelezővé kellene tenni a lényeges ágazatokban dolgozók bizonyos kategóriái számára.