Kiesett az U-BT, lemondott Mihai Silvăşan

Kiesett az U-BT, lemondott Mihai Silvăşan
Izgalmas végjátékban a Kolozsvári U-BT elvesztette hétfő este Nagyváradon a férfi kosárlabda Nemzeti Liga elődöntőjének negyedik mérkőzését, így csak a bronzéremért harcolhat a folytatásban. A mérkőzés után Mihai Vlad Silvăşan vezetőedző bejelentette: magára vállalja a felelősséget a kudarcért, és beadja felmondását.

Jól indult a létfontosságú találkozó a kolozsváriak számára, hiszen Török Roland szerezte a találkozó első kosarát, ráadásul egyből hárompontosat. Aztán Darrin Ray Dorsey biztos kézzel szórt be két büntetődobást, és az eredményjelző máris biztató 0:5-öt mutatott. Csakhogy aztán a váradiak is belejöttek a játékba, és a negyed felénél már 10:5 volt „oda”, a végére pedig már 10 ponttal vezetett a címvédő.

Az U játékosai érezték, hogy szorul a hurok, így aztán nagyon összeszedték magukat a második negyedben, amelyet zsinórban dobott 6 ponttal nyitottak. A negyed felénél, amikor Andrei Calnicenco is betalált távolról, már csak 3 pont volt a különbség (32:29); végül a látványos, kosarakban bővelkedő játékrész végén 48:43-as állásnál vonultak le a csapatok a pályáról.

Térfélcsere után előbb megint a házigazdáknak ment egy hajszállal jobban a játék, ismét 10 pontra nőtt a különbség (61:51), majd fordult a kocka, és ismét feljöttek a vendégek (61:58). Egyenlítenie azonban ezúttal sem sikerült a Mihai Silvăşan vezette gárdának, de könnyen behozható, csupán 4 pontos hátrányból vágott neki az utolsó 10 percnek.

Akkor a kolozsvári szurkolók örömére Török rögtön egy triplával köszönt be (67:66), majd miután Dorsey és Calnicenco távoli dobása is ült, végre 72:72-nél egyenlőt mutatott a tabella. Az adok-kapok még néhány percig folytatódott, aztán a két gárdára nehezedő nyomás súlya alatt két perc „kosárszünet” következett. Ezt Dykes triplája törte meg, amivel három perccel a vége előtt ismét egyenlített az U-BT (79:79). 83:80-nál Dorsey kísérlete viszont nem akadt be, a lepattanót pedig a váradiak húzták le, s bár támadásuk végén Tony Bernard Easley Jr. „megakadályozta” Artüras Valeika pontszerzését, az idegenlégiós végül mindkét büntetődobását értékesítette. Ezzel a kolozsvári csapat nehéz helyzetbe került, s az ötpontos hátrány a 40. percbe lépve is megvolt az eredményjelzőn: 87:82.

Az utolsó perc nagy csatájában előbb Kyndall Dykes bevitt egy kétpontosat, majd Kuti Nándor-Levente labdaszerzését követően Dorsey is bedobott a közösbe egy kettest: 87:86. Érthető időkérés következett, majd – lévén, hogy 18 másodperc volt még csak hátra –, elméletileg a hazaiak utolsó támadása. Gyakorlatilag viszont, amint az várható volt, Török rögtön „odacsapott” Muhamed Pasalicsnak, de a kolozsváriak pechére utóbbi keze nem remegett meg, és mindkét büntetője betalált: 89:86. Újabb időkérés, újabb „utolsó” támadás: az U-BT 8 másodperc alatt került dobóhelyzetbe, de Calnicenco nem talált be távolról, s a lepattanó ismét a nagyváradiaké volt. Ezúttal Kuti szabálytalankodott, de miután Barnette is kétszer megrázta a zsákot a büntetővonalról, az U-BT-nek be kellett látnia, hogy a hátralévő 2 másodperc alatt ezt a meccset már nem nyerheti meg.

Végeredmény: • Nagyváradi ESK MSC–Kolozsvári U-BT 91:86 (24:14, 24:29, 19:20, 24:23); a kolozsvári pontszerzők: Kyndall Dykes 22, Darrin Ray Dorsey 13, Török Roland 10, Kuti Nándor-Levente, Alekszandar Raszics és Tony Bernard Easley Jr. 9–9, Andrei Calnicenco 8 és Jason Washburn 6; játszott még: Alhaji Mohamed; a keret tagja még: Andrei Sergiu Mureşan, Vida Dávid és Anders Abu Teir; a házigazdák legtöbb pontját Nikola Markovics szerezte (17).

„Kiábrándító az idény vége. Én hittem és reméltem, hogy megnyerhetjük a bajnokságot. Az elődöntő négy meccséből háromban tényleg harcoltunk, de ez sajnos nem volt elég. Teljes mértékben magamra vállalom a felelősséget, amiért ebben az idényben nem tudtuk teljesíteni a kitűzött célokat, és sem a bajnokságot, sem a Román Kupát nem hódítottuk el. Ezért felmondok vezetőedzői állásomból” – nyilatkozta a mérkőzés után Silvăşan.

Mircea Cristescu, a klub alelnöke úgy fogalmazott: „Büszke vagyok Mihai Silvăşanra mint emberre. Játékosként és edzőként is megmutatta, hogy van jelleme. Nem tudok gratulálni a döntéséhez, mert túl régóta ismerjük egymást. 17 éve dolgozunk együtt, és fáj a szívem, hogy elmegy. Remélem, mégsem írja alá a felmondást…” Hozzátette: a csapatnak végig kell vinnie a szezont, jelenleg erre kell összpontosítani – vélhetően egyelőre nem is neveznek ki új edzőt, csak az idény lezárulta után fogják ezt a kérdést megvitatni a vezetőségben.

A kolozsvári gárda a krajovaival fog megmérkőzni a bronzért, miután a másik elődöntő negyedik mérkőzésén a szebeniek is 3–1-gyel lezárták a párharcot – eredmény: Krajovai U MSC–Nagyszebeni ESK 58:74 (17:20, 14:13, 17:22, 10:19).

Borítókép: Tizenhét év aktivitás után lemondott a vezetőedző – FOTÓ: U-BT.RO/MANASES SÁNDOR