Ki hol szavazhat a parlamenti választáson?

Ki hol szavazhat a parlamenti választáson?
Az elemzők alacsony részvételre számítanak a december 11-i parlamenti választáson. Becslések szerint a szavazati joggal rendelkező mintegy 19 millió választópolgár kevesebb mint fele fog az urnák elé járulni. Ennek egyik oka, hogy a választók zöme csak lakhelyén adhatja le voksát.

Több elemző is annak a véleményének adott hangot, hogy a részvételi arány 40 és 50 százalék között fog mozogni, akárcsak a 2008-as és a 2012-es parlamenti választáson. Négy évvel ezelőtt a szavazati joggal rendelkező választók alig több mint 40 százaléka adta le voksát. Az akkori eredmények szerint a szavazati joggal rendelkezők 41,72 százaléka voksolt. Elemzők szerint 2008-ban és 2012-ben is megfigyelhető alacsony részvétel egyik oka, hogy szétválasztották a parlamenti választást az elnökválasztástól. Az elnökjelöltek konfrontációja ugyanis – amely meg van személyesítve az arctalanná vált parlamenti választással szemben –, nagyobb tömegeket mozgat meg.

Az alacsony részvételhez azonban minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a választók csak lakhelyükön szavazhatnak. Így például azok az állampolgárok, akik a választások napján egy más megyében tartózkodnak, nem szavazhatnak tartózkodási helyükön, mert pótlistákra csak rendkívüli esetekben kerülhetnek fel. A választási törvény úgy rendelkezik, hogy csak egy választási körzeten (circumscripţie electorală) belül lehet bárhol szavazni. A választási körzet a megyéknek felel meg, illetve Bukarestet jelenti, amely egy különálló körzet. Ez azt jelenti, hogy ha például egy kolozsvári lakós a választás napján Bánffyhunyadon tartózkodik, akkor ott bármelyik szavazókörzetben (secţie de votare) leadhatja voksát, mert még nem lépte át Kolozs megye határát. A kolozsvári lakos viszont már nem szavazhat Maros vagy Beszterce-Naszód megyében. Az állandó lakhelyüktől ideiglenesen távol, egy másik választási körzetben (megyében) élő állampolgárok csak abban az esetben szavazhatnak ideiglenes lakhelyükön, ha ez a lakcím is szerepel a személyazonosságijukban, illetve az illetékes polgármesteri hivatalnál kérték a választói névjegyzékbe való felvételüket. Ezt legkésőbb 45 nappal a választás előttig kérhették.

Nem szavazhatnak azok sem, akik külföldön turistaként tartózkodnak, vagy olyan személyek, akik külföldön élnek, de nem rendelkeznek hivatalos állandó vagy ideiglenes lakcímmel a befogadó országban. A külföldön élőknek az idén először lehetővé tették a levélben szavazást, de ezt előzetes regisztrációhoz kötötték, így végül kevesebb mint 8900-an éltek ezzel a lehetőséggel. A külföldön élők szavazhatnak a külképviseleteken berendezett szavazókörzetekben, de csak akkor tehetik meg, ha igazolják, hogy rendelkeznek külföldi lakcímmel.