Kézilabda vb-selejtezők: Románia sikerrel vette az első akadályt

Százszázalékos mérleggel zárta a román férfi kézilabda-válogatott az olaszországi Beneventóban megrendezett négyes tornát, a 2021-es egyiptomi világbajnokság selejtezőinek első fordulóját.

Az októberben a spanyol Manuel Montoya helyébe kinevezett Rareş Fortuneanu együttese pénteken nem túl meggyőző játékkal, de végül öt találattal legyőzte Grúziát/Georgiát – a sikerből Demis Grigoraş egymaga 9 góllal vette ki részét –, majd szombaton magabiztosan nyert Koszovó legjobbjai ellen. A románok továbbjutása már ekkor biztossá vált, a többi mérkőzés eredményeinek összjátékaként, ennek ellenére a „trikolórok” vasárnap sem vették félvállról a feladatot, és a házigazda olaszokat is felülmúlták.

Eredmények: 1. nap: • Románia–Grúzia/Georgia 29–24 • Olaszország–Koszovó 26–26. 2. nap: • Románia–Koszovó 32–21 • Grúzia/Georgia–Olaszország 28–25. 3. nap: • Románia–Olaszország 29–24 • Koszovó–Grúzia/Georgia 30–21. A csoport végeredménye: 1. ROMÁNIA 6 PONT, 2. Koszovó 3, 3. Grúzia/Georgia 2, 4. Olaszország 1.

A pontosan egy év múlva, 2021. január 14-én kezdődő, első alkalommal 24 helyett 32 csapatosra bővített egyiptomi világbajnokságon 13 helyet kapnak az európai csapatok – ezen felül a címvédő Dánia automatikusan résztvevő. A 13 helyből 4-et a jelenleg zajló Európa-bajnokság négy legjobb csapata kap meg, így a selejtezők során 9 helyért folyik a verseny.

Az új rendszer szerint rendezett, sokak nemtetszését kiváltó selejtezőrendszer első szakaszában azok a csapatok voltak érdekeltek, amelyek nem jutottak ki az Eb-re. Tizenöt csapat indult, őket négy csoportba osztották, s a csoportgyőztesek jutottak tovább, Románia mellett Litvánia, Izrael és Törökország.

A selejtezők második szakaszában e négy csoportgyőzteshez csatlakozik az Eb hat leggyengébb csapata, majd sorsolás alapján összepárosítják e 10 együttest, s azok április 15/16-án, illetve 18/19-én oda-vissza alapon döntik el, hogy melyik öt válogatott jut a play-offba.

A júniusi rájátszásban ezen 5 csapat mellett az Európa-bajnokság maradék 13 – vb-indulási joggal még nem rendelkező – együttese lesz érdekelt. Újabb sorsolás után tehát 9 párharc alakul ki, s ezek győztesei jutnak ki az egyiptomi világversenyre.