Kezdeményezték Daum menesztését

Kezdeményezték Daum menesztését
Menesztik a német Christoph Daumot (a képen) a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) honlapjának hétfői beszámolója szerint Răzvan Burleanu elnök kérésére a technikai bizottság megvitatta a nemzeti csapat helyzetét, az ülés végén pedig a testület tagjainak többsége az edző távozására szavazott (mindössze ketten szavaztak a maradásra).

Ezután Burleanu megerősítette, hogy megkezdi a tárgyalásokat a német szakvezetővel a szerződése felbontásáról. Az új kapitány személyére szintén a technikai bizottság tesz majd javaslatot, az utódok listáján 10 személy is szerepel (közte Dan Petrescu is, a Kolozsvári CFR 1907 edzője). A technikai bizottság javaslatát a FRF végrehajtó bizottságának is meg kell szavaznia.

Christoph Daum tavaly júliusban vette át a csapat irányítását, de a jövő évi világbajnokság selejtezősorozatában gyengén szerepel a gárda, eddig két győzelem és három döntetlen mellett háromszor veszítettek, s már nincs esélyük a vb-részvétel kiharcolására. Tétmérkőzésen csak Örményország ellen nyert Románia, nyolc forduló alatt mindössze 9 pontot szerzett az európai selejtezők E-csoportjában, amelyben a negyedik helyen áll a 19 pontos Lengyelország, és a két 16 pontos gárda, Montenegró és Dánia mögött.

A tapasztalt német edző munkáját a sajtó és a szurkolók szinte folyamatosan kritizálták, ennek ellenére a szövetség augusztus elején még megerősítette a posztján.

Daum a német sajtónak azt nyilatkozta, hogy a technikai bizottságnak nincsen döntési joga, sorsa szerdán vagy csütörtökön a Burleanuval való találkozás után dől el, amikor mindkét fél közös beleegyezésével születik döntés.

Daum mindössze a második külföldi szövetségi kapitánya Romániának, az első az osztrák Josef Uridil volt, aki az 1934-es világbajnokságra vezette ki a nemzeti tizenegyet.